Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Zwitserland deelt gegevens rekeninghouders BNP Paribas met Belastingdienst

28 augustus 2018 12:50

Na groepsverzoeken voor de UBS bank, Credit Suisse en Julius Bär heeft de Belastingdienst op 24 mei 2018 de Zwitserse autoriteiten verzocht om informatie over Nederlandse rekeninghouders bij de BNP Paribas (Suisse) SA. Op 28 augustus 2018 is in het Zwitserse Bundesblatt door de Zwitserse autoriteiten het vierde groepsverzoek gepubliceerd en is daarmee het groepsverzoek van de Nederlandse Belastingdienst gehonoreerd.

BNP Paribas heeft met dagtekening 31 juli 2018 klanten aangeschreven waarin dit groepsverzoek is aangekondigd. De Zwitserse autoriteiten dragen binnenkort de gegevens over aan de Nederlandse Belastingdienst.

In Nederland betaal je belasting over je vermogen, zowel over je vermogen in Nederland als in het buitenland (inkomen sparen en beleggen, box 3). Dit geldt voor alle Nederlandse belastingplichtigen. Veruit de meeste belastingplichten geven hun vermogen in box 3 correct op en leveren zo gezamenlijk een bijdrage aan de schatkist. Een kleine groep doet dit niet of niet volledig en daardoor loopt de Nederlandse samenleving jaarlijks inkomsten mis die bestemd waren voor maatschappelijke voorzieningen. De Belastingdienst ziet er daarom op toe dat iedereen zijn inkomen en vermogen aangeeft.

Gegevensuitwisseling

De kans dat de Belastingdienst buitenlands vermogen op het spoor komt wordt steeds groter. Door het structureel en ad hoc uitwisselen van data met buitenlandse overheden is de Belastingdienst steeds beter in staat om belastingplichtigen die niet of niet volledig aangifte doen in beeld te krijgen. Zo ontvangt de Belastingdienst behalve informatie van bankgegevens uit Luxemburg, ook informatie over bankgegevens van Nederlandse inwoners uit Zwitserland en België. Belastingplichtigen met verborgen vermogen in het buitenland kunnen zich melden bij de Belastingdienst.

Bij vragen kan contact op worden genomen met de Belastingdienst team ‘Vermogen in buitenland’ op telefoonnummer 088 – 15 32 502.