Go directly to content
Naar de homepage

Zwart geld in het buitenland aangepakt

28 oktober 2015 14:18

pinpas-BKDe Belastingdienst heeft afgelopen weekeinde 70 mogelijke zwartspaarders aangeschreven. Daarnaast doet de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket onderzoek naar een aantal Nederlanders die vermoedelijk vermogen in het buitenland niet heeft opgegeven. Zij worden verdacht van belastingfraude en witwassen.

De acties komen voort uit een project waarbij de Belastingdienst alle transacties met buitenlandse debet- en creditkaarten in Nederland gedurende 3 jaar onderzocht. Zo’n 1.000 kaarten zijn geselecteerd. De verwachting is dat op termijn driekwart van de bezitters daarvan kan worden geïdentificeerd.

De 70 ontvangers van de brieven krijgen de vraag of ze vermogen hebben in het buitenland en of ze dit hebben verzwegen. De Belastingdienst laat in de brief weten hiervoor aanwijzingen te hebben en vraagt naar de reden.

Facilitators

Ook de adviseurs van zwartspaarders worden bij het debet en creditcardproject betrokken. Als zij actief betrokken zijn bij het opzetten van belastingconstructies, het onvolledige verstrekken van informatie en zich niet houden aan de bepalingen in de Wet ter voorkoming witwassen en financiering terrorisme (Wwft), riskeren deze facilitators naast een tuchtrechtelijke klacht ook strafrechtelijke vervolging.

De Belastingdienst mag de niet betaalde belasting tot 12 jaar terug navorderen. De briefontvangers zijn verplicht te antwoorden, anders kan een omgekeerde bewijslast gelden. Dan moeten ze in ieder geval betalen.

Samenwerken

In het project werken de Belastingdienst, waaronder FIOD, en Openbaar Ministerie samen om het probleem van niet-aangegeven buitenlands vermogen aan te pakken. Het doel is om gezamenlijk tot een rijksbrede en integrale aanpak te komen.

Behandeling

De Belastingdienst geeft elke burger en bedrijf de behandeling die hij verdient. Bedrijven en personen die de regels (welbewust) niet naleven worden aangepakt.