Ga direct naar de inhoud

Blog: Zorgen dat ieder z’n deel bijdraagt

Publicatiedatum 09-03-2020, 12:01

Iedere dag stel ik mezelf 2 doelen. Voorkomen dat mensen in de verleiding komen om vermogen te verhullen. En zorgen dat de mensen die dat nu wel doen, daarmee stoppen. Graag vertel ik u hoe de Belastingdienst dat doet.

Bij de Belastingdienst zijn we al jaren bezig om inkomen en vermogen in het buitenland op te sporen. Veruit de meeste belastingplichtigen geven hun inkomen en vermogen correct aan en leveren zo gezamenlijk een bijdrage aan de schatkist. Een kleine groep doet dit niet of niet volledig en daardoor loopt de Nederlandse samenleving jaarlijks inkomsten mis. De Belastingdienst ziet er daarom op toe dat iedereen zijn inkomen en vermogen aangeeft. Hiermee hebben wij al meer dan 4 miljard euro aan belastinggeld opgehaald. Geld, dat zonder onze inspanningen, niet gebruikt kon worden voor onze maatschappelijke voorzieningen.

Internationale gegevensuitwisseling en data-analyse

In OESO-verband is met ruim 100 landen afgesproken om financiële gegevens met elkaar uit te wisselen. Dit gebeurt onder de noemer Common Reporting Standard (CRS). De Belastingdienst ontvangt vanuit die landen financiële gegevens over personen en bedrijven die financiële producten in het buitenland hebben. Deze informatie kunt u terug zien in uw vooringevulde belastingaangifte. Data-analisten van de Belastingdienst zoeken in deze gegevens naar mogelijke verhullers van vermogen.

Complexere vorm van belastingontduiking

We merken dat burgers die hun vermogen verhullen, en de mensen die ze daar bij helpen, de zogenoemde  facilitators, steeds ingewikkeldere en slimmere manieren vinden om het geld uit het zicht van de overheid te houden. We zetten topfiscalisten en data analisten in om deze complexe vorm van belastingontduiking tegen te gaan.
De analisten gaan in enorme hoeveelheden data op zoek naar sporen van verborgen vermogen. De fiscalisten volgen de geldstromen waarbij ze steeds meer gebruik  maken van internationale gegevens. Zij stellen vervolgens vast of het daadwerkelijk om belastingontduiking gaat. Steeds vaker komt bij dergelijke constructies woon- en vestigingsplaats problematiek naar voren. Wij onderzoeken daarom of de persoon ook echt woont in de aangegeven woon- of vestigingsplaats. Wij werken nauw samen met de FIOD en Openbaar Ministerie om, mocht dat nodig zijn, strafrechtelijke onderzoeken in te stellen.

Verwachting en focus

Ik merk steeds meer mensen vinden dat het bewust verhullen van vermogen hard moet worden aangepakt. We verwachten dat ieder zijn deel bijdraagt aan onze schatkist. De Belastingdienst ziet hierop toe. En de Belastingdienst corrigeert, indien nodig, als er sprake is van fraude. Deze verwachting geeft  focus aan mijn werk. Die focus is belangrijk voor een effectieve aanpak. Je moet je dagelijks beseffen waarvoor je het doet. Alleen dan kun je je echt vastbijten in een zaak. Zorgen dat ieder zijn deel bijdraagt, daar maak ik me iedere dag sterk voor.

Frans van Krieken
Programmamanager verhuld vermogen 

Zie ook

Heb je interesse om te werken bij de Belastingdienst? Bekijk dan onze vacatures op werken.belastingdienst.nl.

Deel deze pagina