Go directly to content
Naar de homepage

Blog: Zorgen dat ieder z’n deel bijdraagt

1 oktober 2018 12:01

Ik stel mezelf iedere dag twee doelen. Voorkomen dat mensen vermogen gaan verhullen en zorgen dat de mensen die dat nu wel doen, daarmee stoppen. We krijgen hier de komende jaren 17 miljoen extra voor. Graag vertel ik u wat we met dat geld gaan doen.

Bij de Belastingdienst zijn we al jaren bezig om vermogen in het buitenland op te sporen. Veruit de meeste belastingplichtigen geven hun vermogen in box 3 correct op en leveren zo gezamenlijk een bijdrage aan de schatkist. Een kleine groep doet dit niet of niet volledig en daardoor loopt de Nederlandse samenleving jaarlijks inkomsten mis die bestemd waren voor maatschappelijke voorzieningen. De Belastingdienst ziet er daarom op toe dat iedereen zijn inkomen en vermogen aangeeft. Dat is belangrijk werk. Mijn collega’s hebben al meer dan 3 miljard euro aan belastinggeld opgehaald. Geld, dat zonder onze inspanningen, niet gebruikt kon worden voor onze overheidsuitgaven.

Complexere vorm van belastingontduiking

We merken dat vermogenverhullers en de mensen die ze daar bij helpen, wij noemen hen facilitators, steeds ingewikkeldere en slimmere manieren vinden om het geld uit het zicht van de overheid te houden. We gaan de 17 miljoen gebruiken om deze complexere vorm van belastingontduiking tegen te gaan. Het geld besteden we aan een aanvullend nieuw team, dat bestaat uit data analisten en topfiscalisten.

De nieuwe analisten gaan in enorme hoeveelheden data op zoek naar sporen van verborgen vermogen. We weten uit ervaring waar je op moet letten, maar ik verwacht dat deze collega’s ons ook veel gaan leren. De fiscalisten volgen de geldstromen waarbij ze steeds meer gebruik kunnen maken van internationale gegevens. Die gaan vaak de hele wereld over. Zij stellen vast of het daadwerkelijk om belastingontduiking gaat. Het is de bedoeling dat de volgende Panama Papers door ons zelf worden ontdekt.

Dit team gaat tientallen extra onderzoeken uitvoeren en ik verwacht dat er meerdere strafrechtelijke onderzoeken volgen. Daarom gaat de helft van het extra geld naar de FIOD.

Versterking

De data analisten en topfiscalisten die ons gaan versterken komen bij een fantastische organisatie terecht. Je kunt hier op veel verschillende manier een bijdrage leveren. Ik heb onderzoeken gedaan bij bedrijven, trainingen gegeven aan collega’s, en nu sta ik mede voor de uitdaging om van data analisten en fiscalisten één hecht team te smeden. Door steeds wat anders te doen blijf je fris en scherp.

Het is wel belangrijk dat je de focus kunt opbrengen die dit werk nodig heeft. Je moet je dagelijks beseffen waarvoor je het doet. Alleen dan kun je je echt vastbijten in een zaak. Zorgen dat ieder zijn deel bijdraagt, daar maak ik me iedere dag sterk voor.

Frans van Krieken

Programmamanager verhuld vermogen 

Zie ook