Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Wetgeving vanaf start Toeslagen strikt toegepast

5 maart 2021 12:37

HANDHAVING - Diverse media berichten vandaag over de handhaving van de regels voor het toekennen van toeslagen, met name in de periode 2005 – 2013. De Belastingdienst laat in een eerste reactie weten dat vanaf de beginperiode de regels strikt zijn geïnterpreteerd. Bij controle kon dat mensen in problemen brengen.

RTL Nieuws heeft op basis van vele interne handleidingen, werkinstructies Excel-bestanden en verzonden brieven een reconstructie gemaakt van de handhaving bij Belastingdienst/Toeslagen, met name in de eerste jaren van het toeslagenstelsel.

Snel toekennen

De Belastingdienst laat in een reactie weten dat in de beginjaren van het toeslagenstelsel de focus op het snel toekennen en uitbetalen van toeslagen lag, en daarmee op dienstverlening. Controle vond achteraf plaats.

De fraudebestrijding kreeg een eerste aanzet bij de herziening van het stelsel van gastouderopvang per 1 januari 2010. Na het bekend worden van de Bulgarenfraude (begin 2013) is er ook aandacht gekomen voor de bestrijding van fraude met andere toeslagen.

Problemen

Wel heeft Belastingdienst/Toeslagen de wet- en regelgeving vanaf het begin zeer strikt geïnterpreteerd. Kleine fouten, zoals het ontbreken van een handtekening of datum op een contract, konden leiden tot hoge terugvorderingen of stopzetting van toeslagen. Deze strikte aanpak kon mensen die werden gecontroleerd in grote problemen brengen.

Dat is eerder erkend en om die reden heeft het kabinet besloten om ouders te compenseren over de gehele periode sinds de invoering van de kinderopvangtoeslag in 2005. Hiervoor heeft het kabinet een bedrag van 1,7 miljard euro uitgetrokken.

Deel deze pagina