Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Versnellen en verruimen: gedupeerde ouders krijgen 30.000 euro

22 december 2020 19:27

Alle gedupeerde ouders die bekend zijn bij Toeslagen krijgen vóór 1 mei een bedrag van 30.000 euro uitbetaald. De eerste uitbetalingen vinden zo snel mogelijk plaats. Dat heeft het kabinet vandaag besloten op basis van het rapport van de onderzoekscommissie: Ongekend Onrecht.

In het rapport heeft de commissie opgeroepen tot snelheid in de compensatie. Het kabinet geeft hier gehoor aan; er is besloten de compensatie voor gedupeerde ouders te verruimen én te versnellen.

Dit houdt in dat:

  1. Het kabinet de gedupeerde ouders tegemoet komt met een eerste, substantiële uitbetaling. Alle gedupeerde ouders die bekend zijn bij Toeslagen krijgen vóór 1 mei een bedrag van 30.000 euro uitbetaald. De eerste uitbetalingen vinden zo snel mogelijk plaats. Dat is niet de perfecte oplossing, maar het is nodig om tempo te maken. Om ouders recht te doen en hen nu te helpen met hun problemen.
  2. Vanaf nu alle gedupeerde ouders de meest ruimhartige compensatieregeling krijgen. Zij krijgen hun financiële schade vergoed. Ter compensatie voor het leed krijgen zij 25% bovenop het schadebedrag. Deze regeling geldt niet langer uitsluitend voor ouders die de dupe zijn geworden van de fraudejacht. Maar ook voor bijvoorbeeld ouders die hun hele toeslag moesten terugbetalen omdat ze 1 bonnetje misten of door het niet betalen van de eigen bijdrage.
  3. De komende tijd wordt uitgewerkt hoe de kinderen van gedupeerde ouders geholpen kunnen worden met een financieel bedrag. Hun toekomst staat hierbij centraal.
  4. De herstelorganisatie wordt uitgebreid, zodat ouders sneller geholpen kunnen worden.

Blijvend in gesprek over rapport

Het kabinet gebruikt de komende weken om deze hulp voor gedupeerde ouders én voor hun kinderen verder uit te werken. ‘Herstel en een nieuwe start voor ouders en kinderen heeft de hoogste prioriteit. Er ligt een belangrijk rapport van de onderzoekscommissie. We zullen uitgebreid en diepgravend in gesprek blijven over wat ons antwoord moet zijn op dit rapport.’

Zondag 3 januari spreekt het kabinet opnieuw over het rapport en het herstelproces in het Catshuis. In januari volgt de kabinetsreactie en het debat. Ook wordt er een ministeriële commissie ingesteld.

Meer weten over Toeslagen?

Is uw kinderopvangtoeslag stopgezet tussen 2005 en 2019 en weet u niet waarom? En hebt u hierover met ons nog geen contact gehad? Kijk op toeslagen.nl/herstel wat u kunt doen.

Zie ook

Deel deze pagina