Ga direct naar de inhoud

Vanaf 1 januari 2020: nieuwe kleineondernemersregeling

Publicatiedatum 10-09-2019, 7:00

Lastenverlichting voor ondernemers staat hoog op de agenda van de Belastingdienst. De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) die op 1 januari 2020 ingaat, draagt daaraan bij. Kleine ondernemers kunnen vanaf dat moment kiezen voor vrijstelling van de btw-plicht. Belangrijkste voorwaarde: de omzet mag niet meer bedragen dan € 20.000 per kalenderjaar.

De nieuwe regeling is minder complex en leidt tot minder fouten. In de huidige situatie moet de kleine ondernemer gewoon aangifte doen. Blijft hij onder een bepaald af te dragen bedrag, dan krijgt hij korting, die hij invult op zijn aangifte. Die aangifte hoeft straks niet meer.

Ook nieuw is dat stichtingen, vennootschappen en verenigingen van de regeling gebruik kunnen maken. En de nieuwe KOR sluit aan bij de Europese richtlijnen. Deelname geldt voor een periode van minimaal 3 jaar of zolang de omzet per kalenderjaar niet boven de € 20.000 uitkomt.

Lastenvermindering

Voordeel van de nieuwe regeling is een administratieve lastenverlichting voor ondernemers, die zelf kunnen bepalen of zij gebruik willen maken van de regeling. De ondernemer hoeft geen aangifte meer te doen, brengt geen btw meer in rekening en kan die ook niet in mindering brengen.

Belastingdienst helpt

Kleine ondernemers moeten zelf beslissen of zij meedoen aan de btw-vrijstelling. De Belastingdienst helpt ondernemers in hun keuze met een hulpmiddel dat te vinden is op www.belastingdienst.nl/kor. Op de website staat meer informatie over de nieuwe KOR met voorbeelden van een aantal scenario’s waarin ondernemers zich zullen herkennen.

Deelname kleineondernemersregeling

Wanneer kleine ondernemers besluiten per 1 januari 2020 mee te doen, dienen ze het aanmeldformulier in te vullen en op te sturen naar de Belastingdienst. De aanmelding moet uiterlijk 20 november binnen zijn.

Deel deze pagina