Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Valse telefoontjes uit naam van de Belastingdienst

15 juni 2017 19:43

FIOD doet onderzoek naar belastingfraude en witwassenFIOD verrichtte donderdag 15 juni 3 doorzoekingen in woningen in Arnhem en hield 2 verdachten aan in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar oplichting, witwassen, afpersing en bedreiging. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van het Functioneel Parket. De groepering, waarvan de verdachten deel uitmaken, beweegt onschuldige burgers door middel van een ‘babbeltruc’ om geld over te maken op bankreke-ningen waarover zij speciaal voor dit doel beschikt.

Verdachten doen zich in telefoongesprekken onder andere voor als medewerkers van de Belastingdienst en van deurwaarderskantoren. Zij geven aan dat er belastingschulden openstaan die direct betaald dienen te worden omdat er anders beslag wordt gelegd. Het geld diende tijdens het telefoongesprek te worden gestort op rekeningen van derden die hun bankrekening tegen beloning laten misbruiken voor criminele activiteiten.

Misbruik naam Belastingdienst

Geregeld worden valse e-mails en valse brieven verstuurd, en valse telefoontjes gepleegd uit naam van de Belastingdienst. Er zijn zelfs valse apps gevonden en er worden valse WhatsApp-berichten gestuurd. De afzender lijkt de Belastingdienst, maar is dat niet. De naam Belastingdienst wordt in deze situaties misbruikt.

Speciaal meldpunt

Voor het melden van (vermoedelijk) valse e-mails, telefoontjes of WhatsApp-berichten heeft de Belastingdienst een speciaal meldpunt: valse-email@belastingdienst.nl

Zie ook