Go directly to content
Naar de homepage

Blog: Trots op de aangifteperiode inkomstenbelasting

1 mei 2018 16:20

Eline spros is directeur particulieren bij de belastingdienst en vertelt in haar blog over aangifte inkomstenbelasting 2017De afgelopen 61 dagen zijn voorbijgevlogen! Het recordaantal aangiften op 1 maart zit nog vers in mijn geheugen. Door deze vliegende start met meer dan 400.000 aangiften gingen mijn belastingdienstcollega’s en ik vol energie de aangifteperiode in.

Veel mensen om mij heen zeiden dat het invullen van de belastingaangifte eenvoudig en snel ging. Daarbij hoorde ik dat het voor velen wel “het meest spannende uurtje van het jaar” is. Het is geweldig dat u zelf ervaart dat de aangifte aanzienlijk minder tijd kost dan een paar jaar geleden. Dit laat zien dat onze voorbereidingen zoals het vooraf invullen van gegevens en duidelijke uitleg bij het invullen van de aangifte hun vruchten afwerpen. De vernieuwde aangiftechecklist en de themapagina’s over herkenbare ‘life moments’ zoals trouwen of een woning kopen werden veel gebruikt. Voor aanvullende vragen stonden ook de social media collega’s op scherp. Zij beantwoordden meer dan 4.500 vragen.

Dit jaar hadden wij ook extra aandacht voor jongeren. Wij wilden hen laten weten dat het vaak loont om aangifte te doen. Bijvoorbeeld als je een bijbaantje hebt. Hier informeerden wij hen over met een beetje hulp van onder andere een artikel op een jongerenplatform. Hun video over aftrekposten vonden mijn zoons hilarisch. Hoe zij terugkijken op het doen van aangifte? Het was in één woord “easy” en mijn zoon die ruim € 100 terugkreeg, ontpopte zich tot een ware ambassadeur. Hij mobiliseerde al zijn vrienden die geen uitnodiging voor het doen van aangifte hadden ontvangen om toch aangifte te doen. Want zoveel geld laat je toch niet liggen?

Van Groningen tot Limburg

De afgelopen maanden waren we er ook voor mensen die wel hulp nodig hadden bij hun aangifte. Samen met een groot aantal partners boden wij hulp dichtbij huis om de belastingaangifte tijdig, juist én volledig in te vullen. De inloopspreekuren bij maatschappelijke organisaties en de ruim 150 bibliotheken verspreid over het land werden drukbezocht. Zo zag ik een student op een hogeschool een mevrouw met rollator begeleiden bij binnenkomst, waarna ze samen achter de computer de aangifte invulden. Het was hartverwarmend om de waardering en opluchting in haar ogen te zien.

Ik wil iedereen bedanken die zijn belastingaangifte zelf heeft ingevuld, dit voor anderen heeft gedaan of iemand heeft geholpen. Dit geldt ook voor alle betrokken maatschappelijke organisaties en collega’s.

Voor de meesten van u zit het werk er nu op. Wij zijn achter de schermen al volop bezig met de voorlopige en definitieve aanslagen. Hierover krijgt u bericht van ons.

Eline Spros-Vierkant
Directeur Particulieren

Zie ook