Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Tip: controleer je gegevens in de voorlopige aanslag

11 december 2020 09:00

Ruim 4,2 miljoen burgers en ondernemers krijgen vanaf 8 december hun voorlopige aanslag voor het komende belastingjaar. Die is gebaseerd op gegevens die al bekend zijn bij de Belastingdienst. De Belastingdienst verwacht dat de situatie van mensen veranderd kan zijn  door de coronacrisis. De Belastingdienst raadt mensen nadrukkelijk aan om extra goed te controleren of de gegevens nog kloppen voor 2021.

Normaal gesproken doen mensen aangifte inkomstenbelasting over het jaar ervoor. Dus in 2021 over het jaar 2020. Daarna ontvangen zij een definitieve aanslag, met teruggave of betaling in één keer. Mensen kunnen echter een voorlopige aanslag aanvragen als zij in het lopende jaar al geld willen terugkrijgen van de Belastingdienst. Of niet ineens een groot bedrag willen betalen. In het lopende jaar krijgen ze dan een maandelijkse teruggaaf, of betalen ze elke maand al een deel vooruit.

Gegevens mogelijk niet meer actueel

De voorlopige aanslag 2021 is gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de al lopende voorlopige aanslag 2020 of de meest recente definitieve aanslag. Maar door de coronacrisis was 2020 een bijzonder jaar. Mogelijk is de situatie van mensen daardoor veranderd. En dan zijn gegevens van de Belastingdienst in de voorlopige aanslag niet meer actueel.

“We adviseren ontvangers van een voorlopige aanslag daarom om de gegevens goed te controleren. En om in te schatten of deze gegevens nog kloppen voor 2021. Is dat niet het geval? Dan raden we mensen aan om de persoonlijke of financiële situatie voor 2021 zo nauwkeurig mogelijk in te schatten en waar nodig de gegevens te wijzigen. Dan kan de Belastingdienst de meest actuele gegevens gebruiken om een bijgestelde voorlopige aanslag te sturen”, zegt Heleen Bisschoff-Moonen. Zij is als ketenmanager Inkomensheffingen verantwoordelijk voor de voorlopige aanslag bij de Belastingdienst.

Als niet-actuele gegevens in de voorlopige aanslag niet worden gewijzigd, kan er een groot verschil ontstaan tussen de voorlopige aanslag en de definitieve aanslag. Dit is vooral vervelend als mensen daardoor te veel ontvangen bedragen moeten terugbetalen. Of als zij bij de aangifte van volgend jaar moeten bijbetalen.

Eerste voorlopige aanslagen in berichtenbox

De Belastingdienst verstuurt de voorlopige aanslagen altijd in december en januari. Dit jaar zijn het er ruim 4,2 miljoen. De eerste voorlopige aanslagen vallen vanaf dinsdag 8 december in de digitale berichtenbox op MijnOverheid.

Meer informatie

Lees meer over de voorlopige aanslag en het wijzigen van gegevens.

Deel deze pagina