Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Staatssecretaris Snel: 'Onderschat Brexit niet, bereid je voor'

12 februari 2019 08:33

Staatssecretaris snel (rechts) bezoekt douane rotterdam

Onderschat niet wat Brexit voor jouw bedrijf betekent en bereid je er op voor met de Brexit Impact Scan op brexitloket.nl. Die oproep deed staatssecretaris Menno Snel van Financiën tijdens een werkbezoek aan de Douane, het programmabureau Brexit en MKB Rotterdam in de havenstad. Hij wilde er zien hoe zij zich voorbereiden op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 29 maart.

De staatssecretaris ging met douanemedewerkers in gesprek over de invloed van Brexit op hun werkzaamheden. Ook hoorde hij hoe de Douane de werving, selectie en opleiding van ruim 900 medewerkers aanpakt om de gevolgen van Brexit op te vangen. De Douane helpt het bedrijfsleven met de noodzakelijke voorbereiding door zo’n 72.000 ondernemingen, die tot nu toe niet te maken hebben met douane-formaliteiten, er in een brief op te wijzen dat dat na 29 maart mogelijk verandert. Ook is er het Brexit-stappenplan, waar ondernemers in 1 oogopslag zien wat zij moeten doen om tijdig klaar te zijn voor Brexit.

Ferry's

Daarnaast kreeg de staatssecretaris informatie over de nieuwe controles op de ferryboten tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Op verschillende ferrylocaties komen mogelijkheden om nieuwe grenscontroles voor vervoer van en naar het VK in te richten.

Artikel 23-vergunning

Leden van het kernteam Brexit Belastingdienst (niet-Douane) en medewerkers van MKB Rotterdam informeerden hem over gevolgen van de Brexit voor verschillende belastingmiddelen. Daarbij was speciale aandacht voor de omzetbelasting en de artikel 23-vergunning. Deze is vooral van belang voor bedrijven die regelmatig goederen uit het Verenigd Koninkrijk importeren. Met een vergunning kunnen zij de btw over de geïmporteerde goederen aangeven bij de eigen btw-aangifte en deze btw ook als voorbelasting in de aangifte aftrekken. Inmiddels zijn er zo’n 10.000 vergunningen aangevraagd. De Belastingdienst bereidt zich al enige tijd voor op Brexit en roept bedrijven op dat ook te doen.

'Onderschat niet wat Brexit voor jouw bedrijf betekent', zegt Snel in onderstaande video. 'Ik roep alle bedrijven op om zich voor te bereiden.'

Meer weten

Deel deze pagina