Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Samenwerking rond schuldhulp met gemeenten krijgt vervolg

20 juli 2017 16:09

11 gemeenten en de belastingdienst werken samen om mensen met belastingschulden te helpenMet 11 gemeenten werkte de Belastingdienst een klein jaar aan de pilot schuldhulpverlening. Gemeenten kregen informatie over onze werkwijze met burgers met een belasting- of toeslagschuld en bij complexe schuldenproblematiek trokken we samen op. In het najaar starten we met zo’n 40 gemeenten een zelfde tijdelijke samenwerking.

De  Belastingdienst startte de proef om zo gehoor te geven aan gemeenten die vonden dat ze niet goed bij ons terecht konden als er iets fout liep met iemand met belastingschuld. Onze rol in de samenwerking is gemeenten van informatie te voorzien, zodat zij mensen met belasting- en toeslagschulden verder kunnen helpen.

De volgende gemeenten deden mee aan de proef: Alphen aan den Rijn, Eindhoven, Den Bosch, Amersfoort, Deventer, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Delft, Zoetermeer, Zaanstad.

Zij kregen informatie over het reguliere proces, de beslagvrije voet, welk formulier ze moeten gebruiken en hoe het Landelijk Incassocentrum van de Belastingdienst werkt. Hierbij verstrekken wij geen persoonlijke gegevens over iemand die belastingschulden heeft. Wel wisselen gemeenten en de Belastingdienst informatie uit over mensen die bij een gemeente een schuldhulpverleningstraject starten.

Ook boden we gemeenten een ingang om snel terecht te kunnen bij Belastingdienstmedewerkers die kunnen helpen bij complexe schuldenproblematiek. Bijvoorbeeld als het reguliere proces niet snel of goed genoeg werkt en uithuiszetting dreigt.

Beter voor de buitenwereld

“Door de verschillende voorlichtingen, die verzorgd zijn door de Belastingdienst, ervaren wij een betere samenwerking. Wij weten de Belastingdienst beter te vinden, de lijnen zijn korter”, vertelt Fara Kambiz, Relatiebeheerder stabilisatie en schuldregeling bij de gemeente Deventer. Eline Ophorst, projectleider van de pilot namens de Belastingdienst, voegt toe:”De samenwerking gaf ons inzicht in waar onze processen onduidelijk waren voor gemeenten. Ze weten nu beter waar ze bijvoorbeeld met vragen over incasso of de beslagvrije voet terecht kunnen en hoe zij de verzoeken hiervoor moeten indienen.”

Hulp bieden

Zowel de gemeenten, als de Belastingdienst zijn zich ervan bewust dat juist de mensen met problematische schulden kwetsbaar zijn. Onvoldoende zelfredzaamheid is vaak een gevolg van waarom mensen in grote financiële problemen terechtkomen. Om samen met gemeenten burgers met problematische belasting- en toeslagschulden beter hulp te bieden, starten we in het najaar met de volgende proef. Dit keer doen zo’n 40 gemeenten mee.

Meer informatie voor gemeenten over de pilot schuldhulpverlening staat op de website de Pilotstarter.

Zie ook