Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Proef met automatisch ingevulde btw-aangifte helpt zzp’ers

10 september 2018 14:09

Zzp’ers kunnen al enige tijd via een pilot in één moeite hun boekhouding, btw-aangifte en betaling regelen. Een gecertificeerd online boekhoudsoftwareprogramma voorkomt fouten in de aangifte. De eerste resultaten van de proef zijn bekend.


De Belastingdienst helpt zzp’ers op tijd aangifte te doen en te betalen. Zo kunnen zij zich richten op ondernemen en meer grip krijgen op hun financiële en fiscale positie. De ondernemer besteedt minder tijd aan zijn aangifte en de Belastingdienst ontvangt betere aangiftes. Dubbele winst dus. Bovendien krijgt de Belastingdienst door deze proef betere gegevens binnen.

Zzp’ers die meedoen aan de proef ‘Boekhouden, belastingaangifte en betalen in één’ kunnen online boekhoudpakketten proberen waarin automatisch gegevens voor de btw-aangifte worden klaargezet. De aangifte kunnen zij vanuit het pakket versturen naar de Belastingdienst en direct betalen met iDeal. Zzp’ers kunnen zich aanmelden op de website van het keurmerk Zeker-Online en zo de btw-aangifte voor het derde kwartaal van 2018 gemakkelijk regelen. Meld je aan voor de proef met online boekhoudpakketten.

Resultaten van de proef

‘De eerste resultaten van de proef zijn veelbelovend’ zegt Wessel van Ee, projectmanager bij de Belastingdienst. ‘Pilotdeelnemers lieten weten dat ze de integratie van boekhouden, aangifte en betalen, overzichtelijk, duidelijk en gebruikersvriendelijk vinden. Een ondernemer meldt: ‘Ik zou het prettig vinden als er een vervolg is van de proef. Ik zou graag op deze manier willen blijven werken.’ Ook prijzen zij het gebruik van de aangifte met iDeal. De onderzoeksresultaten worden verzameld via online enquêtes en focusgroepen.

Vervolgacties

Van Ee: ‘We hebben de bevestiging gekregen die we zochten. We wilden beproeven hoe de zzp’er het gebruik van een gecertificeerd online boekhoudpakket ervaart en of dit een effectieve oplossing is. In de doorontwikkeling, richten we ons op mogelijkheden voor de zzp’er om vooral de onbewuste fouten te voorkomen. Ook is het doel om de zzp’er meer inzicht te geven in zijn eigen financiële en fiscale situatie. Uiteindelijk werken we toe naar de automatisch ingevulde winstaangifte. Daarmee hebben we nu een mooi begin gemaakt.’

Digitale interactie

De Belastingdienst investeert in een moderne, digitale interactie met burgers en bedrijven. Oplossingen zoals deze pilot zijn mogelijk door samenwerking tussen de Belastingdienst, de markt en andere partners.

Zie ook