Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag van start

16 november 2020 13:15

Het Algemeen Overleg

De Tweede Kamer wil meer duidelijkheid over de politieke besluitvorming en de hoogambtelijke verantwoordelijkheid rond de fraudeaanpak van de kinderopvangtoeslag. Daarom gaat een Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) vanaf 16 november betrokkenen ondervragen. Daaronder vallen ook (oud-)medewerkers van de Belastingdienst.

Belastingdienst/Toeslagen keert jaarlijks voor ruim 5 miljoen huishoudens meer dan € 12 miljoen aan toeslagen uit. De afgelopen jaren zijn er in de aanpak van (vermoedens van) misbruik van kinderopvangtoeslag zaken fout gegaan. Daardoor zijn veel ouders in de problemen gekomen.

Duidelijkheid

De Tweede Kamer heeft in de zomer van 2020 een Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) ingesteld. Deze commissie spreekt in 2 weken tijd met verschillende getuigen. Wie wist wat, en wanneer? Welke keuzes zijn er gemaakt? En waarom kon de gekozen aanpak zo lang doorgaan? Met de ondervragingen hoopt de commissie een reconstructie te kunnen maken.

Tijdlijn

De POK richt zich in de ondervragingen onder andere op de instelling en taakopdracht van de Combiteams Aanpak Facilitators (2013) en de voorbereiding daarop. Na de ondervragingen levert de ondervragingscommissie een verslag op van de resultaten van de openbare verhoren. Het wordt een reconstructie: een tijdlijn die inzicht geeft waar wetgeving, regels en uitvoering spaak liepen. De tijdlijn beslaat de periode van 2013 tot aan november 2019. De commissie levert een verslag op aan de hand waarvan de Tweede kamer zal debatteren.

Samenstelling

De commissie bestaat uit Jeroen van Wijngaarden (VVD), Attje Kuiken (PvdA), Roy van Aalst (PVV), Chris van Dam (CDA, voorzitter), Salima Belhaj (D66), Tom van der Lee (GroenLinks), Renske Leijten (SP) en Femke Merel van Kooten-Arissen (vKA). Zij verhoren de belangrijkste betrokkenen onder ede. Onder de opgeroepen getuigen zijn ook (oud-)medewerkers van de Belastingdienst, zoals Hans Blokpoel, Peter Veld, Gerard Blankestijn en de huidige directeur Toeslagen Agaath Cleyndert.

Leren van fouten

De parlementaire ondervraging is van groot belang voor de Belastingdienst Een heldere reconstructie helpt om te begrijpen hoe de fouten zijn ontstaan en wat er moet veranderen om deze fouten in de toekomst te voorkomen. De ondervragingen dragen bij aan het bepalen van verdere maatregelen om Toeslagen te verbeteren.

Herstelplan

De Belastingdienst is al langer bezig met een herstel- en verbeterplan. De gedupeerde ouders zijn het belangrijkst. Daarom zijn er allerlei maatregelen in gang gezet om hun problemen eerst op te lossen. Verder werkt de Belastingdienst stapsgewijs toe naar een nieuwe manier van werken: mensgerichter en met meer maatwerk. Om mensgerichter te kunnen werken en meer maatwerk te leveren heeft Toeslagen in 2020 veel nieuwe medewerkers aangenomen.

Volg de hoorzittingen

De hoorzittingen zijn vanaf maandag 16 november live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

Meer weten over Toeslagen?

Is uw kinderopvangtoeslag stopgezet tussen 2005 en 2019 en weet u niet waarom? En hebt u hierover met ons nog geen contact gehad? Kijk op toeslagen.nl/herstel wat u kunt doen.

Deel deze pagina