Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Ondermijnende criminaliteit

Drugsgeld dat wordt gebruikt om een horecaonderneming, een groentewinkel of een bruidsmodezaak te kopen. Zomaar een voorbeeld van een truc van criminelen om illegale inkomsten wit te wassen, vaak met hulp van tussenpersonen. De Belastingdienst werkt mee om te voorkomen dat de onderwereld en de 'bovenwereld' zo met elkaar verweven raken. Van ondermijnende criminaliteit heeft de hele samenleving last. Het leidt tot geweld en onveiligheid. Maar ook tot oneerlijke concurrentie voor eerlijke ondernemers en tot belastingontduiking.

Samenwerking

Bij ondermijnende criminaliteit gaat het vaak om ingewikkelde geldstromen waarbij op het eerste gezicht niet duidelijk is waar het geld precies vandaan komt. In kaart brengen wie er aan de touwtjes trekken en wie meehelpen om het zwarte geld wit te wassen is niet eenvoudig. De Belastingdienst, de politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten - allemaal beschikken we over informatie. Simpel gezegd hebben we allemaal een stukje van de puzzel. Door al die verschillende puzzelstukjes in elkaar te leggen, proberen we het plaatje compleet te maken.

Geld: het terrein van de Belastingdienst

Voor criminelen staat voorop dat ze zo veel mogelijk geld willen binnenhalen. En geld is bij uitstek het terrein waar de Belastingdienst kennis van heeft. Wij kunnen bijvoorbeeld vaststellen dat er geen goede verklaring is voor de herkomst van geld. Met die informatie kunnen onze overheidspartners aannemelijk maken dat het geld komt van criminele activiteiten en dat is van belang voor een strafrechtelijke vervolging of het intrekken of niet verlenen van vergunningen. Zo stelt onze kennis en informatie andere overheden in staat ondermijning effectiever aan te pakken.

Bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit is niet alleen het doel dat criminelen voor de rechter komen, maar ook dat ze in hun portemonnee worden geraakt. De Belastingdienst kan over het criminele inkomen en vermogen een aanslag opleggen. Dat maakt het mogelijk om aanvullend op de acties van onze partners beslag te leggen op waardevolle spullen, zoals auto’s, panden of boten.

Zo speelt de Belastingdienst een belangrijke rol bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit in een brede overheidssamenwerking. De komende jaren zal door het kabinet extra worden geïnvesteerd in deze aanpak, want misdaad mag niet lonen.

Deel deze pagina