Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Even kennismaken met... Eppo Bruins

Data, algoritmen, modellen… voor de meeste mensen is dat een onbegrijpelijke wereld. Maar het raakt aan ons dagelijks leven. En het raakt diep aan de verhouding tussen overheid en burgers. Met wetenschap kan je veel mooie dingen doen, maar technologie geeft organisaties ook gereedschap in handen dat je verkeerd kunt gebruiken.

Als natuurkundige ben ik opgeleid om data, algoritmen en modellen te begrijpen en te gebruiken. Al sinds mijn tienerjaren was ik bezig met programmeren, data analyseren en numerieke modellen maken. In mijn werk heb ik in de loop van de jaren op veel manieren te maken gehad met het beheren, hanteren en gebruiken van data.

Dr. E.E.W. Bruins

Na mijn werk als natuurkundige ben ik werkzaam geweest aan de rand van de wetenschap. Om wetenschap mogelijk te maken, als manager, als beleidsmaker, als financier. En om wetenschap begrijpelijk te maken voor mensen die er meer over willen weten.

"Het is belangrijk dat de overheid technologie op een ethische manier inzet"

Van 2015 tot 2021 ben ik Tweede Kamerlid geweest en heb ik me beziggehouden met onderwerpen zoals financiën, belastingen, onderwijs, wetenschap en innovatie. Na mijn politieke periode ben ik ondernemer geworden. Ik ben zelfstandig adviseur en leiderschapscoach. Daarnaast ben ik vorig jaar in deeltijd benoemd tot voorzitter van de onafhankelijke Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie.

In mijn tijd als Tweede Kamerlid heb ik van dichtbij gezien hoe bepalend data en algoritmen zijn voor het handelen van de overheid. Ik wil vanuit het oogpunt van de burger en de publieke opinie adviseren hoe data, algoritmen en modellen op een goede manier gebruikt kunnen worden. Het is belangrijk dat de overheid technologie op een transparante, eerlijke en ethische manier inzet. Ik wil daarop letten. En ik wil het ministerie en de belastingdienst helpen om dat goed te doen om zo te werken aan een nieuwe, gezonde verhouding tussen overheid en samenleving.

Deel deze pagina