Go directly to content
Naar de homepage

Nieuw internetportaal voor ondernemers vanaf januari

6 december 2018 15:03

Na een succesvolle pilot met eenmanszaken gaat het nieuwe internetportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ live op 3 januari. Eerst alleen de aangifte omzetbelasting voor eenmanszaken. Later in 2019 volgen nog de aangiftes voor loonheffingen en vennootschapsbelasting voor rechtspersonen. De Belastingdienst vraagt eenmanszaken om vanaf 3 januari 2019 vooral het nieuwe portaal te gebruiken.

Ongeveer 800.000 zzp’ers kunnen dan op de nieuwe manier inloggen en zo hun aangifte omzetbelasting doen. Het oude systeem blijf voorlopig gewoon bestaan. Uiteindelijk gaat Mijn Belastingdienst Zakelijk het huidige portaal voor ondernemers vervangen.

Waarom een nieuw portaal?

1 op de 13 ondernemers is te laat met de aangifte omzetbelasting. Het zijn vaak kleine zzp’ers die het vergeten en vaak ook dezelfde ondernemers die dat meerdere keren doen. Daarnaast zijn last minute vergeten wachtwoorden en verkeerde betalingskenmerken veel genoemde redenen. Het is niet zo dat een late btw-aangifte bedoeld is om dingen te verhullen of geen belasting af te dragen.
Zo’n 800.000 eenmanszaken loggen nu nog op de oude manier in via ‘Inloggen ondernemers’. Met het nieuwe portaal is het voor ondernemers makkelijker om aangifte te doen:

  • Herkenbare omgeving, namelijk dezelfde als ‘MijnBelastingdienst’.
  • Inloggen met DigiD in plaats van de persoonlijke inloggegevens van de Belastingdienst.
  • Beter geschikt voor mobiele apparaten zoals tablets en smartphones.

Minder vragen over de aangifte omzetbelasting

De pilot werd positief beoordeeld. Ondernemers waren blij met het inzicht en ook met het gebruiksgemak. Het wordt straks mogelijk de inhoud en historie van aangiften te bekijken. Daarnaast zijn met DigiD vragen over vergeten wachtwoorden waarschijnlijk grotendeels verleden tijd. Veel ondernemers bellen voor dat soort vragen nu nog de BelastingTelefoon.

Veiliger inloggen met DigiD en eHerkenning

De Belastingdienst hecht veel waarde aan de veiligheid van vertrouwelijke gegevens. Het betrouwbaarheidsniveau gaat omhoog omdat eenmanszaken op het nieuwe portaal inloggen met hun DigiD in plaats van hun persoonlijke inloggegevens. Uiteraard is het ook mogelijk om met de DigiD-app in te loggen. Grotere bedrijven hebben natuurlijk geen DigiD, zij gaan komend jaar inloggen met eHerkenning.

Zie ook