Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Hoe controleert de Belastingdienst de aangifte inkomstenbelasting?

Hoe controleert de Belastingdienst de aangifte inkomstenbelasting? Wat gebeurt er precies nadat wij uw aangifte hebben ontvangen? In een brochure geeft de Belastingdienst antwoord op deze en andere veel gestelde vragen over het controleren van de aangifte.

De Belastingdienst controleert álle 12 miljoen aangiftes inkomstenbelasting die elk jaar binnenkomen. Want controleren behoort tot onze kerntaak. Dat moeten we doen, zodat we juist en volledig belastingen kunnen heffen en innen. Door zorgvuldig te controleren, waken we ervoor dat niemand te veel en niemand te weinig belasting betaalt. Zo dragen we bij aan een financieel gezond Nederland.

Het controleren gaat merendeels geautomatiseerd. Als wij onduidelijkheden of mogelijk onjuiste bedragen zien neemt de Belastingdienst contact op met de belastingplichtigen voor nadere informatie.

Antwoord op veel gestelde vragen

Download de brochure 'Mijn aangifte: hoe controleert de Belastingdienst die?'. Of download de korte versie van de brochure. We beantwoorden daarin de meest gestelde vragen over hoe wij de aangifte controleren, zoals:

  • Waarom word ik gecontroleerd door de Belastingdienst?
  • Hoe controleert de Belastingdienst belastingaangiften?
  • Welke gegevens heeft de Belastingdienst?
  • Behandelt de Belastingdienst iedereen gelijk?
  • Welke gegevens heeft de Belastingdienst?

Lees alles voor de aangifte inkomstenbelasting.

Deel deze pagina