Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Meeste ondernemers op de hoogte btw-verhoging

19 december 2018 10:22

Op 18 december heeft de Eerste Kamer ingestemd met het pakket Belastingplan 2019. De verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% is een van de maatregelen. Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat er nog ondernemers zijn die zich hierop moeten voorbereiden.

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Het is belangrijk dat ondernemers die het lage tarief gebruiken hier op tijd klaar voor zijn. De Belastingdienst wilde graag weten of de ondernemers op schema liggen met de voorbereidingen. Dat is eind november onderzocht bij 558 ondernemers. De meeste ondernemers (79%) zijn op de hoogte van de btw-verhoging per 1 januari. Toch is er voor meer dan de helft (53%) nog werk aan de winkel.

Op tijd administratie en prijzen aanpassen

Het is belangrijk dat ondernemers hun administratie en prijzen op tijd aanpassen. De Belastingdienst kijkt in 2019 vooral of ondernemers het juiste btw-tarief afdragen.

Tips voor ondernemers

Ondernemers geven aan dat er nog steeds behoefte is aan informatie. Nu het Belastingplan officieel is goedgekeurd, krijgen ondernemers binnenkort meer informatie via de kanalen van de Belastingdienst. Op het digitale Ondernemersplein staan al 4 uitgebreide tips voor een goede voorbereiding:

  1. Check voor welke producten de btw-verhoging geldt.
  2. Pas het btw-tarief aan op offertes en facturen. Beoordeel vooraf goed in welke situatie welk  btw-tarief van toepassing is.
  3. Bepaal of u uw prijzen gaat verhogen.
  4. Onderzoek hoe u uw kassasysteem en andere software aanpast.

Zie ook