Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Meer dan 4 miljoen aangiftes ontvangen sinds start aangiftecampagne

19 maart 2021 09:32

Een man dienst zijn belastingaangifte digitaal in.

Bijna 3 weken na de start van de aangiftecampagne zijn er meer dan 4 miljoen aangiftes inkomstenbelasting binnen bij de Belastingdienst. Dat is ongeveer 40% van de verwachte totale hoeveelheid. De campagne verloopt weer volgens planning na een lastige start.

Met 4 miljoen ontvangen aangiftes wordt zelfs iets vooruitgelopen op het verwachte aantal op dit moment. Dit dankzij alle mensen die tot op heden aangifte hebben gedaan. Door een technisch probleem in de eerste week was aangifte doen enige tijd wat beperkter mogelijk, maar inmiddels is de capaciteit weer op normaal niveau. Mensen kunnen weer probleemloos inloggen op het portaal Mijn Belastingdienst.

Wat dit jaar opvalt is dat de aangiftes vooral overdag binnen komen, terwijl in voorgaande jaren de piek vooral lag tussen 19.00 en 21.00 uur ‘s avonds. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat veel mensen in deze coronatijd thuis werken.

Duizenden mensen geholpen met aangifte

De Belastingdienst vindt het belangrijk dat aangifte doen zo eenvoudig mogelijk is, maar begrijpt ook dat dit voor sommige mensen niet gemakkelijk kan zijn. Wie hulp van anderen nodig heeft kan terecht bij maatschappelijke organisaties, maar natuurlijk ook bij de Belastingdienst zelf. Inmiddels hebben medewerkers van de Belastingdienst zo’n 3.000 mensen telefonisch geholpen met het invullen van hun aangifte. De verwachting is in totaal meer dan 30.000 mensen hulp te kunnen bieden bij de aangifte.

Heleen Bisschoff-Moonen, verantwoordelijk voor de aangiftecampagne: “We hadden ons de start van de aangifteperiode anders voorgesteld, maar ik ben blij dat alles nu weer volgens plan en voorspoedig verloopt. Alle mensen die al aangifte hebben gedaan wil ik daarvoor bedanken, vooral als ze wat geduld moesten hebben voordat het lukte om dat te kunnen doen. En voor iedereen die nog aangifte moet doen: gelukkig is dat weer probleemloos mogelijk.”

Verschoven inlevertermijn

Om mensen meer tijd te geven om aangifte te kunnen doen loopt de uiterste inlevertermijn nu tot 8 mei, in plaats van tot 1 mei. Daarnaast is ook de garantietermijn een week verschoven: iedereen die vóór 8 april aangifte doet (was 1 april), krijgt vóór 1 juli bericht.

Bij circa 8,3 miljoen mensen viel de afgelopen periode een blauwe envelop op de mat: 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers kregen een brief om aangifte inkomstenbelasting te doen. Steeds meer gegevens zijn vooraf ingevuld, dit jaar in totaal ruim 212 miljoen, 11 miljoen meer dan vorig jaar. De Belastingdienst raadt iedereen wel aan de aangifte goed te controleren en waar nodig aan te vullen, vooral als er iets is gewijzigd in de persoonlijke situatie. Dat is dit jaar nog belangrijker, omdat deze aangifte terugkijkt op een bijzonder jaar.

Meer informatie

Deel deze pagina