Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Meer begrip door bijeenkomsten voor maatschappelijk dienstverleners

9 juli 2018 16:11

Een maatschappelijk dienstverlener van sociaal werk nederland bij de informatiebijeenkomsten belastingdienstRuim 300 maatschappelijk dienstverleners hebben in mei en juni kennis, ervaringen en ideeën uitgewisseld met medewerkers van de Belastingdienst en Toeslagen. Dit gebeurde tijdens informatiebijeenkomsten van de Belastingdienst en Toeslagen op diverse plekken in het land. De bijeenkomsten leiden tot meer wederzijds begrip, vinden deelnemers.

Eén van hen is Jose Ramah: budgetbeheerder bij de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen. Hij biedt schuldhulp aan inwoners en heeft regelmatig contact met de Belastingdienst en Toeslagen. “Ik kijk of cliënten hun vaste lasten kunnen betalen, zodat schulden niet problematisch worden. Dan ga ik bijvoorbeeld na of er al toeslagen zijn aangevraagd. Of ik wil weten of de cliënt al aan zijn belastingplicht heeft voldaan.” In zijn werk loopt hij soms aan tegen vragen.

De informatiebijeenkomsten voorzien volgens Jose in een behoefte, omdat hij daar persoonlijk contact kan hebben met medewerkers van de Belastingdienst en Toeslagen. “Via de BelastingTelefoon krijgen we meestal duidelijk antwoord op algemene vragen. Maar dat is niet altijd zo bij bijzondere gevallen. We hebben dan behoefte aan persoonlijk contact. De bijeenkomsten dragen ook bij aan meer begrip”, vindt Jose.

Ingewikkeld

Piet van Baalen beaamt dat. Als financieel consulent is hij vraagbaak voor maatschappelijk werkers en cliënten van Stichting Limor: een landelijke instelling die ondersteuning biedt aan mensen die in de problemen zijn geraakt. “Soms hoor ik collega’s zeggen: ‘Ik kan niets met die Belastingdienst’. Ze vinden belastingzaken moeilijk. Op de informatiebijeenkomsten ontmoet je de mensen achter de organisatie. En die leggen uit waaróm het ingewikkeld is. Zo begrijp ik waarom het niet altijd gemakkelijker kán.

Een voorbeeld? Toeslagpartnerschap geldt ook met terugwerkende kracht als een stel later in het jaar samen een kind krijgt of gaat trouwen, maar al eerder dat jaar samen op hetzelfde adres woont. Als je dat niet weet, kan dat vervelend uitpakken voor toeslagen van cliënten. Door de uitleg op de bijeenkomst begrijp ik dat dit komt door de wetgeving rond toeslagen, en dat het niet anders kan”, zegt Piet.

Toeslagen

“De situatie, die Piet van Baalen beschrijft, is onduidelijk voor meer professionals; zo bleek tijdens de bijeenkomsten”, vertelt Yanday Keppel. Zij was namens Directie Toeslagen gespreksleider. “We weten ook dat professionals behoefte hebben aan meer informatie over specifieke situaties, zoals verhuizingen. Als wij zulke signalen krijgen, dan zorgen wij bijvoorbeeld dat er aanvullende informatie wordt gepubliceerd op het forum van Toeslagen voor professionals.”

Maatschappelijk dienstverleners delen kennis en ervaring

Deelnemers zijn nadrukkelijk uitgenodigd om kennis en ervaringen te delen. Dat gebeurde volgens Piet volop. “Ik help collega’s en cliënten bij praktische zaken. Daardoor weet ik goed waar zij tegenaan lopen. Veel vragen en opmerkingen van deelnemers aan de bijeenkomst waren voor mij erg herkenbaar.”

“Vragen en opmerkingen houden ons scherp”, zegt relatiebeheerder Ellen Baas, die namens Directie Particulieren bij de bijeenkomsten was. “Wat voor ons de normaalste zaak van de wereld is, is dat niet altijd voor maatschappelijk professionals. Zij weten waar vrijwilligers en cliënten tegenaan lopen. En zij kunnen aangeven wat er beter kan. We hebben bijvoorbeeld veel ideeën gekregen voor het verbeteren van het Kennisnetwerk Belastingen en Toeslagen: het online platform voor maatschappelijke organisaties.”

Piet is op de bijeenkomst geïnspireerd geraakt door de presentatie over het Kennisnetwerk. “Ik kende het wel, maar ik dacht dat het voor mij als financieel consulent niet veel zou toevoegen. Dat ik het óók kan gebruiken als instrument om het mijn collega’s iets eenvoudiger te maken: dat was voor mij een eye opener. Ik ga er meer mee doen binnen Limor.”

Aanvulling

Voor Jose is het Kennisnetwerk tamelijk nieuw, maar hij vindt het een aanvulling op andere informatiebronnen van de Belastingdienst. “Mijn tip aan collega’s wordt om bij vragen éérst de informatie op het Kennisnetwerk te raadplegen en dán de BelastingTelefoon te bellen. Heb je dan nog geen antwoord op je vraag, dan is er de speciale postbus van de Belastingdienst voor maatschappelijk dienstverleners.”

“De postbus werkt voor ons goed”, zegt Piet. “Ik heb er al een paar collega’s naar doorverwezen, en die kregen een duidelijk antwoord op hun vraag.”

Ervaringen delen

“Ik ga op een volgende informatiebijeenkomst zeker onze ervaringen met het Kennisnetwerk en de postbus delen”, zegt Jose. Voor Piet blijft het verdiepen van zijn kennis de belangrijkste reden om naar volgende bijeenkomsten te komen. “Bijvoorbeeld over de gevolgen van een echtscheiding of eigenwoningbezit voor belasting- en toeslagzaken. Dit zijn ingewikkelde onderwerpen, waar onze maatschappelijk werkers hulp bij kunnen gebruiken.”

De Belastingdienst houdt elk jaar meerdere informatiebijeenkomsten. Bekijk de video-impressie van bijeenkomsten die in 2017 zijn gehouden. Maatschappelijk dienstverleners die meer willen weten over deze en andere ondersteuningsmogelijkheden van de Belastingdienst kunnen contact opnemen met de Belastingdienst via: maatschappelijkdienstverleners@belastingdienst.nl.

Zie ook