Ga direct naar de inhoud

Kamer besluit tot parlementaire enquête toeslagenaffaire

Publicatiedatum 12-02-2021, 11:48

De Tweede Kamer heeft besloten dat er een parlementaire enquête moet worden gehouden over de toeslagenaffaire. Eerder vond de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) plaats. De Kamer vindt dat de ondervragingscommissie ‘lang niet alles' heeft onderzocht en wil dat de openbare verhoren voor de zomer van 2022 worden gehouden.

Eind vorig jaar vond de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag plaats. De Tweede Kamer vindt dat bij deze ondervragingen zaken niet volledig genoeg zijn onderzocht, zoals onrechtmatig selecteren op nationaliteit, opsporen van fraude buiten de toeslagen, delen van persoonsgegevens met andere overheden en de rol van de Kamer als medewetgever.

Parlementaire enquête

Een parlementaire enquête is in Nederland het zwaarste middel dat de Eerste en Tweede Kamer kunnen gebruiken om informatie over een bepaald onderwerp te verkrijgen. De Kamer kan besluiten een enquêteonderzoek te houden. Hiervoor is een meerderheidsbesluit nodig. Een enquêtecommissie, bestaande uit Kamerleden, voert dit onderzoek vervolgens uit. De Kamer bepaalt de onderzoeksopdracht. Iedereen in Nederland is op basis van de wet verplicht om medewerking te verlenen aan een parlementaire enquête. Enquêtecommissies kunnen getuigen oproepen en onder ede verhoren.

Zie ook

Deel deze pagina