Ga direct naar de inhoud

Internationale samenwerking bij fiscale opsporing

Publicatiedatum 16-07-2020, 11:34

Hoe kunnen we fiscale criminaliteit internationaal bestrijden? Wie zijn de belangrijkste facilitators? Hoe lopen de geldstromen? 5 landen, waaronder Nederland, buigen zich in de J5 samen over deze en andere vragen op het gebied van fiscale criminaliteit.

J5, ofwel, Joint Chiefs of Global Tax Enforcement, is een samenwerkingsverband van Nederland, Australië, Canada, Engeland en de VS. Zij vormden de groep na een oproep van de OESO om gezamenlijk facilitators van grensoverschrijdende belastingfraude op te sporen en aan te pakken.

3 thema’s

De landen werken vooral samen op 3 thema’s: cryptocurrency, professionele dienstverleners en data & platforms. Op de eerste 2 gebieden lopen strafrechtelijke onderzoeken. Nederland is trekker van het thema data & platforms. Hierbij onderzoeken de landen hoe zij op een veilige manier gegevens met elkaar kunnen uitwisselen en efficiënt en veilig kunnen werken in verschillende tijdzones. Nederland ontwikkelde hiervoor onder meer het FCINet, het decentrale platform voor snelle en veilige gegevensuitwisseling tussen de partners.

Joy van Huijssteeden (FIOD) is als projectleider betrokken bij de J5: “Deze 5 landen zijn in de aanpak van financiële fraude wat verder dan veel andere landen. Maar we hebben alle 5 ook onze eigen wetgeving, eigen computersystemen en eigen instellingen die zich bezighouden met fraudebestrijding. Samen kijken we hoe we het best kunnen samenwerken.”

Resultaten

Tijdens The Challenge die in 2018 in Nederland gehouden werd speurden de datawetenschappers, technologiedeskundigen en experts van de J5 aan de hand van datasets naar personen die grensoverschrijdende fiscale en financieel-economische criminaliteit mogelijk maken. Doel was om tools, platformen, technieken en methodes te identificeren, te ontwikkelen en te testen. In 2019 is naar aanleiding van dat succes in Amerika opnieuw een Challenge rond cryptocurrencies gehouden.

Als gevolg van de Challenge rond cryptocurrencies zijn in Nederland begin dit jaar 2 mannen aangehouden op verdenking van het witwassen van cryptovaluta. Daarnaast vond op basis van de gegevensuitwisseling in januari de eerste wereldwijd gecoördineerde actiedag naar vermoedelijke facilitators plaats. Die resulteerden in verschillende strafrechtelijke onderzoeken.

Trots

Joy is vooral trots op het feit dat het ondanks de verschillen in wetgeving, systemen en organisaties gelukt is om op deze schaal samen te werken. Zo blijkt de Nederlandse wetgeving op het gebied van informatie-uitwisseling in vergelijking met de andere deelnemende landen streng. Maar het blijkt in de praktijk wel mogelijk om op deze internationale schaal samen te werken en resultaten te boeken “In de toekomst willen we meer impactvolle internationale onderzoeken draaien en de operationele samenwerking verder versterken.”

Meer weten?

Lees ook een uitgebreider artikel op FIOD.nl:FIOD twee jaar actief binnen internationale samenwerking J5,

Deel deze pagina