Ga direct naar de inhoud

Internationale gegevens bij 620.000 personen vooraf ingevuld

Publicatiedatum 11-03-2020, 14:37
Medewerkers van de Belastingdienst onderzoeken de paradise papers

De Belastingdienst vult zoveel mogelijk gegevens vooraf in op de belastingaangifte. Dat gebeurt ook voor gegevens die uit andere landen moeten komen. Ruim 100 landen hebben inmiddels afgesproken om financiële gegevens met elkaar uit te wisselen. Informatie over financiële producten staat nu bij 620.000 personen vooraf ingevulde op de belastingaangifte. Dat is een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar: toen waren het er nog 420.000. In 2015 ging het om 100.000 personen.

De internationale uitwisseling van gegevens maakt het voor deze 620.000 mensen makkelijker om hun belastingaangifte te doen. Bovendien kan de Belastingdienst door deze uitwisseling van gegevens belastingontduiking tegengaan. De uitwisseling gebeurt op basis van Common Reporting Standard (CRS) en FACTA (Foreign Account Tax Compliance Act). Daarin hebben meer dan 100 landen afspraken gemaakt over de automatische uitwisseling van financiële gegevens van personen en organisaties.

De Belastingdienst is al jaren bezig om inkomen en verhuld vermogen in het buitenland op te sporen. Veruit de meeste belastingplichtigen geven hun inkomen en vermogen correct aan. Een kleine groep doet dit niet of onvolledig. Daardoor loopt de Nederlandse samenleving jaarlijks inkomsten mis. Om erop toe te zien dat iedereen zijn inkomen en vermogen aangeeft is het programma Verhuld Vermogen gestart. Hierdoor heeft de Belastingdienst al meer dan 4 miljard euro aan belastinggeld opgehaald bij bijna 60.000 belastingplichtigen.

Meer informatie

Lees ook:

Deel deze pagina