Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Herstelrecht stap richting verbetering

29 oktober 2020 13:40

Spelend kind

Wanneer gedupeerde ouders vanuit de kinderopvangtoeslag meer schade geleden hebben dan ze vergoed krijgen, kunnen ze een beroep doen op de Commissie Werkelijke Schade. Deze commissie is onafhankelijk van de Belastingdienst en kijkt naar de ‘werkelijke schade’ die ouders hebben geleden. Maar wat is ‘werkelijke schade’ precies? En waarom is het belangrijk binnen het herstel van Toeslagen om daar naar te kijken? 

Quirine Eijkman, lid van de Commissie Werkelijke Schade, legt het uit: “Als rechtssocioloog kijk ik naar het recht in de samenleving. Als lector aan de Hogeschool van Utrecht heb ik een eigen onderzoeksgroep. Hier doen we onder meer onderzoek naar het ‘herstelrecht’. Dat wil zeggen dat je kijkt hoe je de schade die iemand is aangedaan, kunt herstellen.”

Werkelijke schade

Ouders krijgen in het herstel kinderopvangtoeslag een vaste vergoeding voor materiële en immateriële schade. Maar sommige ouders hebben meer schade geleden. Voor deze ouders is er de commissie Werkelijke Schade.

“Stel dat je minder bent gaan werken omdat je er voor je kinderen moest zijn. Dan kreeg je minder inkomsten, maar moest je wel je rekeningen blijven betalen, ook voor bijvoorbeeld een advocaat. Hoe leg je dat uit? Misschien moest je ook extra kosten maken om kinderen naar je ouders te brengen omdat je meer ging werken.” Zo zijn er tal van voorbeelden van ouders, aldus Quirine.

De Commissie Werkelijke Schade bekijkt de verzoeken van ouders die laten zien dat ze meer schade hebben geleden dan de schadevergoeding die ze van de Belastingdienst krijgen als compensatie voor CAF 11 of vergelijkbare zaken. Ook adviseert de commissie later over wanneer de strenge regels van de kinderopvangtoeslag ouders in een zeer schrijnende situatie hebben gebracht.

Slachtoffer centraal

Herstelrecht is een nieuwe en innovatieve vorm van recht. Het is het tegenovergestelde van wat er bijvoorbeeld gebeurt in het strafrecht. Een stroming binnen het recht waar niet alleen de verdachte, maar ook het slachtoffer centraal staat. Quirine zet zich in om een positieve wending te geven aan iets wat verkeerd is gegaan. Ze is groot voorstander van het Herstelrecht. Quirine: “Dit recht kijkt vooral een rechtvaardige uitkomst en geeft de ruimte aan mensen om te bespreken wat er is gebeurd. Dat de overheid erkent dat er schade is geleden en dat wil herstellen, vind ik een mooi initiatief. Een constructieve manier om met deze conflicten om te gaan. Ik geloof in deze weg.”

Rechtvaardigheid

“Persoonlijk ben ik diep geraakt dat deze mensen zijn getroffen door het ingrijpen van de overheid. Vanuit mijn achtergrond wil ik een bijdrage leveren, zodat deze mensen op een rechtvaardige manier gecompenseerd worden. Het gaat hier niet alleen om het halen van je recht, want dat hebben veel mensen al geprobeerd, maar over rechtvaardigheid.

Meer informatie

Kijk op de website herstel kinderopvang voor meer informatie over de commissie.

Deel deze pagina