Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Geen huurtoeslag meer voor bewoners van recreatiewoningen

23 juni 2017 09:54

Bewoners van recreatiewoningen hebben door een wijziging in de Wet op de huurtoeslag sinds 1 juli 2016 geen recht meer op huurtoeslag. De wet is gewijzigd omdat recreatiewoningen niet bedoeld zijn voor permanent verblijf.

De eisen die aan deze woningen worden gesteld – zoals isolatie en brandveiligheid – zijn veel lichter dan de eisen die worden gesteld aan woningen voor permanent verblijf. De overheid wil voorkomen dat zij burgers ondersteunt om in een woning te verblijven die daar niet geschikt voor is.

Niet met terugwerkende kracht

Bewoners van recreatiewoningen die op dit moment huurtoeslag ontvangen hoeven door het eindigen van hun recht op huurtoeslag geen plotselinge terugbetaling van hun ontvangen huurtoeslag te verwachten.

Wanneer Belastingdienst/Toeslagen vaststelt dat een bewoner van een recreatiewoning huurtoeslag ontvangt, sturen we de bewoner een brief dat deze toeslag de maand daarop wordt gestopt. De huurtoeslag wordt niet met terugwerkende kracht per 1 juli 2016 gestopt, maar pas de maand nadat de bewoner een brief van ons hierover heeft ontvangen.

Vanaf 1 april 2018 wel met terugwerkende kracht

Wanneer Belastingdienst/Toeslagen vaststelt dat een bewoner van een recreatiewoning na 1 april 2018 nog huurtoeslag heeft ontvangen, dan wordt de toeslag wel met terugwerkende kracht gestopt. De toeslag die men na 1 april 2018 heeft ontvangen, moet worden terugbetaald.

Zie ook