Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Fraudebestrijding richt zich op zwartspaarders

4 juni 2015 21:08

bewegende mensen op metrostation‘Nederland heeft de fraudebestrijding goed op orde, maar het blijft kwetsbaar’, zegt Hans van der Vlist, directeur van de FIOD, in een artikel in de NRC. Vooral omdat er “veel internationaal geld door Nederland stroomt.” Aanleiding voor het artikel is de opening, 5 juni, van het Anti Money Laundering Centre. In het interview maakt hij een grootschalig onderzoek naar zwartspaarders bekend.

De Belastingdienst heeft drie jaar lang de gegevens verzameld van alle opnames en betalingen in Nederland met buitenlandse bankkaarten.  Nadat de opnames met buitenlandse bankkaarten waren verzameld, zijn de gegevens van kaarteigenaren die niet voor langere tijd in Nederland verbleven, eruit gefilterd.

Grote bedragen

De gegevens van duizend bankkaarten zijn overgedragen aan de FIOD voor een nadere analyse. Onder de geselecteerde kaarthouders zijn Nederlanders die bij hun belastingaangifte hebben aangegeven dat ze geen buitenlands vermogen hebben. ‘Toch hebben ze met een buitenlandse bankkaart bijvoorbeeld een auto of een duur horloge gekocht of ze hebben grote bedragen gepind’, zegt de directeur van de FIOD.

Volgens van der Vlist ‘is de identiteit van de kaarteigenaren nog niet bekend, maar kan die wel worden vastgesteld.’ De FIOD heeft al enkele onderzoeken in behandeling genomen.