Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

FIOD treedt op tegen verbouwing eigen huis op kosten van de zaak

21 juni 2018 12:50

Wanneer zijn bouwkosten aftrekbaar van belastingenWat mag je wel aftrekken van de belasting en wat niet? Publiekscampagnes informeren ondernemers, om zoveel mogelijk vergissingen te voorkomen. Je eigen huis voorzien van een sauna en nieuw sanitair, maar dan op kosten van de zaak. Dat mag in ieder geval niet. Na onderzoek van de Belastingdienst deed de FIOD op 20 juni een inval bij een ondernemer die op deze manier probeerde de fiscus te slim af te zijn. Vermoedelijk is de Nederlandse schatkist minimaal € 300.000 misgelopen.

De ondernemer wordt verdacht van belastingfraude en het opzettelijk verstrekken van vervalste administratie aan de Belastingdienst. In de administratie van zijn ondernemingen werden mogelijk valse facturen aangetroffen om de privé-kosten zakelijk te verantwoorden. Daarnaast heeft hij vermoedelijk ook de kilometeradministratie van zijn lease-auto vervalst door zijn privé-ritten als ‘zakelijk’ te boeken. De FIOD heeft beslag gelegd op ruim 300.000 euro en fysieke en digitale administratie in beslag genomen. Er vindt nog onderzoek plaats naar de toeleveranciers die de facturen uitgeschreven op naam van de onderneming van de verdachte

Vergissingen voorkomen door voorlichting

Het komt vaker voor dat privékosten als zakelijke aftrekposten in de aangifte worden opgenomen. Vaak gaat het om onbewuste fouten, die de Belastingdienst zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Bijvoorbeeld door te wijzen op veel voorkomende vergissingen bij de belastingaftrek van autokosten, kosten voor een thuiswerkruimte, studiefaciliteiten en kleding- en lunchvergoedingen. De Belastingdienst besteedt hieraan doorlopend aandacht.

Toezicht blijft nodig

Ondanks hulp en voorlichting, blijft toezicht nodig. Tot 2016 werden de niet-zakelijke kosten apart gecontroleerd. Dat leidde van 2013 tot en met 2016 tot een correctiebedrag van meer dan € 40 miljoen (exclusief boetes). Vanaf 2016 worden niet-zakelijke kosten – met behulp van verbeterde risico-selecties en data-analyses – gebundeld met andere risicosignalen. Daarmee kan de effectiviteit en opbrengst van de controles toenemen.

Zijn er signalen van bewuste en omvangrijke fraude? Dan stemt de Belastingdienst zaken af met de FIOD en het Openbaar Ministerie. Dit geldt niet alleen voor de betreffende ondernemer. Ook leveranciers, andere bedrijven of fiscaal dienstverleners die de fraude mede mogelijk hebben gemaakt, kunnen in een onderzoek of strafzaak worden betrokken.

Zie ook