Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

FIOD doorzoekt woning in onderzoek naar honderden onjuiste aangiften 

25 november 2016 14:04

facilitatorIn een onderzoek naar vermoedelijke belastingfraude heeft de FIOD een woning doorzocht. De bewoner heeft vermoedelijk opzettelijk onjuiste aangiften inkomstenbelasting voor zijn klanten ingediend.

De vermoedelijke fraude kwam aan het licht door onderzoek van het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) van de Belastingdienst en de FIOD. Uit dit onderzoek blijkt dat de verdachte tussen 2011 en 2015 honderden aangiftes inkomstenbelasting heeft ingediend met een onjuiste aftrek ziektekosten.

De valse aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. Tijdig ingrijpen van de Belastingdienst heeft voorkomen dat een deel van deze teruggaven is uitbetaald.

Facilitators

De verdachte wordt gezien als een ‘facilitator’, iemand die fraude door derden mogelijk maakt. Onduidelijk is of deze derden, die de verdachte betaalden voor het doen van aangifte, op de hoogte waren van de fraude met hun gegevens.

Verantwoordelijk voor eigen aangifte

Aangezien elke belastingplichtige zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar aangifte, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag terug bij de belastingplichtigen.

Informatie gestuurd toezicht en slimme data-analyse

Het Combiteam Aanpak Facilitators is in 2013 opgericht om fraude door facilitators – zoals malverserende belastingadviseurs – gestructureerd en zichtbaar aan te pakken en te voorkomen. Door informatiegestuurd toezicht en slimme data-analyse, een van de speerpunten van de Investeringsagenda, is de Belastingdienst eerder in staat om fouten in de aangifte op te sporen. Hiermee kan de fiscus op basis van grote hoeveelheden informatie de grootste risico’s per belastingplichtige aangeven. Met diepe data-analyse kunnen meer gevallen en afwijkende patronen bekeken worden en het toezicht vindt efficiënter plaats.