Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

'Douane Nederland in 2019’ biedt inkijkje in dagelijkse praktijk

9 juni 2020 16:24

Het jaaroverzicht van de Douane over 2019 is, enigszins vertraagd door de coronacrisis, verschenen. In het jaaroverzicht vertellen douaneprofessionals in 11 hoofdstukken over hun dagelijkse werk. Daarmee geven zij een levendig overzicht van de handhavingstaken die de Douane in opdracht van verschillende ministeries voor de samenleving uitvoert.

Met deze verhalen krijgt de lezer een realistisch inkijkje in de dagelijkse douanepraktijk. Per hoofdstuk vertellen 2 douaniers in persoonlijke verhalen over die specifieke werkgebieden – zoals drugsbestrijding, bescherming van intellectuele eigendomsrechten, aanpak van wildlife trafficking en nucleaire detectie. Het laatste hoofdstuk belicht de voorbereidingen van de dienst op de naderende Brexit.

Praktijk

Zo leest u bijvoorbeeld uit eerste hand van medewerkers over de vondst van 24 kilo papiergeld ter waarde van € 1,4 miljoen in de ondergrondse bagagehal van Schiphol, of over de alarmering in haventerminals die veroorzaakt wordt door het verhoogde stralingsniveau van een lading schroot. Maar u leest ook hoe douanemedewerkers het transport van luxe goederen naar dictators stoppen, bijdragen aan de bescherming van bedreigde diersoorten of schoenen met een luchtje detecteren om merkvervalsingen tegen te gaan.

Prioriteiten

Het jaarverslag toont, naast een overzicht van de kerncijfers, ook de prioriteiten in het douanetoezicht zoals de aanpak van de invoer van lage waarde textiel en de bestrijding van verdovende middelen. Maar ook vormgeving van handhaving op het gebied van e-commerce.

Uitdagingen

Deze uitgave laat zien dat de Douane voor een behoorlijke uitdaging staat om een balans te vinden tussen optimaal toezicht, met een minimum aan hinder en oponthoud voor het bedrijfsleven. Steeds slimmer werken en krachten bundelen met tal van publieke en private partners, helpen daarbij.

Lezen