Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Douane inZicht toont aanpak internationale fraude

11 augustus 2017 13:30

Douane inzicht toont aanpak internationale fraudeRecent formeerde de Douane een nieuw landelijk team, dat voorziet in nationale en internationale samenwerking in de aanpak van fraude. Met dit centraal fraudeteam richt de Douane zich nog nadrukkelijker op de aanpak van ontduiking van accijns en antidumpheffing, zo valt te lezen in het e-zine Douane inZicht.

Door samenvoeging van verschillende teams bundelt de Douane alle deskundigheid op het vlak van fraude, en voldoet de organisatie aan de harde EU-eis dat ze beschikt over een AntiFraud Coordination Service. Dit landelijke expertiseteam is het Nederlandse aanspreekpunt voor het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF). Het overgrote deel van het werk van het team draait om de aanpak van fraude met invoerrechten, antidumpheffingen en accijns.

Kat- en muisspel

Het artikel van Douane inZicht gaat in op de methodes die sommige importeurs gebruiken om onder de heffing uit te komen en het kat-en-muisspel, dat internationaal gespeeld wordt om dit soort handel tegen te gaan. Soms zetten importeurs zelfs tijdelijke fabrieken in een land neer die moeten verhullen waar een product daadwerkelijk vandaan komt. Samenwerking met buitenlandse douanediensten en met OLAF is dan ook noodzakelijk om die internationale fraude aan te kunnen pakken.