Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Douane bereidt zich voor op Brexit

13 september 2018 11:21

‘De Douane heeft op 29 maart, de datum waarop Britten de EU verlaten, voldoende nieuwe medewerkers aangetrokken om de gevolgen van de Britse uittreding, de zogeheten Brexit, aan te kunnen.’ Dit is de overtuiging van Hans Klunder, programmadirecteur Brexit van de Douane.

De Douane gaat in de werving van nieuwe medewerkers uit van een ‘harde Brexit’, waarbij er geen aanvullende handelsafspraken komen tussen de EU en Groot-Brittannië. Dat betekent in feite dat er een nieuwe buitengrens ontstaat. Zo zal bijvoorbeeld op Schiphol het werk enorm toenemen. ‘De Brexit levert ons 25 tot 30 procent meer werk op’, zegt Klunder. ‘We krijgen veel extra werk bij de ferryterminals in Rotterdam, IJmuiden, Vlissingen en Moerdijk die op Engeland gericht zijn. Nu is de Douane daar nog niet actief in de afhandeling van goederen van en naar Groot-Brittannië.’

Klunder heeft er vertrouwen in dat de Douane straks met het nieuwe personeel en aanpassingen van systemen in staat is om de controles op deze terminals snel genoeg uit te kunnen voeren.

928 nieuwe medewerkers

Om de extra werkzaamheden uit te kunnen voeren, is de Douane begin dit jaar begonnen met de werving van 928 nieuwe medewerkers. Klunder verwacht dat er eind maart 2019 ongeveer 300 nieuwe douaniers zijn binnengehaald. Dat is voldoende om de eerste gevolgen van de Brexit aan te kunnen. De laatste tranche in de werving gaat in juni 2019 van start. Van deze nieuwe douaniers komen er tussen de 200 en 250 in de Rotterdamse haven te werken, een uitbreiding van 30 procent.

Snel inzetbaar

De opleiding van de nieuwe douaniers is gericht op snelle inzetbaarheid. Nieuwe medewerkers worden in eerste instantie specifiek opgeleid voor hun eerste taak. Later kunnen ze dan andere modules van de opleiding doen. Nieuwe collega’s krijgen begeleiding van douaniers met veel ervaring.

Bedrijfsleven ook mee

Klunder wijst erop dat de Douane voor een goede uitvoering afhankelijk is van bedrijven en partners in de keten. ‘Rond de 35.000 bedrijven die zaken doen met Groot-Brittannië zijn niet gewend aan douaneformaliteiten. Ook zij moeten zich voorbereiden en hun systemen en documentatie op orde hebben.’ Uit onderzoek is namelijk gebleken dat nog maar 18% van het bedrijfsleven zich voorbereidt op Brexit.

Zie ook

Wat betekent de Brexit voor bedrijven en hoe kunnen zij zich zo goed mogelijk voorbereiden? Meer informatie vindt u op Wat betekent de Brexit voor mijn douanezaken?

Meer informatie over de vacatures bij de Douane is te vinden bij Werken bij de Belastingdienst.nl.