Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

CAF 11

De naam CAF 11 is afgeleid van de werkwijze van de Belastingdienst. CAF staat daarbij voor Combiteam Aanpak Facilitators en 11 voor het zaaknummer. Ieder zaaknummer vertegenwoordigt een organisatie of groep ouders waar een vermoeden van fraude werd onderzocht. Er zijn in totaal 170 CAF-zaken waarbij ruim negenduizend ouders betrokken zijn.

Onderzoek

Voor een eerste deel van de gedupeerde ouders (de zaak CAF11) zijn na het advies van commissie Uitvoering Toeslagen de eerste compensatiebedragen eind 2019 uitbetaald. Alle ouders in deze zaak die voor compensatie in aanmerking komen, hebben geld ontvangen. De adviescommissie onderzoekt nu of er in de overige 169 CAF-zaken ook fouten zijn gemaakt door de Belastingdienst.

Daarnaast rijst steeds vaker de vraag of er ook bij individuele behandelingen zaken niet goed zijn gegaan. Bijvoorbeeld doordat de Belastingdienst door strikte wetgeving streng invorderde, ook bij kleinere administratieve tekortkomingen. Ook hierdoor zijn ouders in financiƫle problemen gekomen.

Eind januari is de opdracht van de adviescommissie daarom uitgebreid met de vraag of er ook buiten de CAF-aanpak, zaken zodanig fout zijn gegaan dat ouders hierom in aanmerking moeten komen voor een herstelregeling. Met hulp van dit advies van de commissie bepaalt het kabinet of en hoe hiermee om te gaan. Vervolgens voert de Belastingdienst/Toeslagen dit zorgvuldig uit. Dat kost tijd.

Naast de al genoemde commissie lopen er nog enkele andere onderzoeken onder andere van de Nationale Ombudsman en de Autoriteit Persoonsgegevens.