Ga direct naar de inhoud

Campagne scheiden: ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’

Publicatiedatum 26-08-2019, 16:05

Ieder jaar is er aan het eind van de zomervakantie een piek in het aantal stellen dat besluit uit elkaar te gaan. Een ingrijpende gebeurtenis, waarbij mensen veel aan hun hoofd hebben. Toch is het belangrijk om bijvoorbeeld belastingen en toeslagen op tijd te regelen. Om daarbij te helpen start de Belastingdienst de campagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’.

Centraal in de campagne staan het platform belastingdienst.nl/scheiden en de persoonlijke scheiden-checklist. Deze checklist geeft, na het beantwoorden van een aantal vragen, een overzicht van fiscale zaken die mensen moeten regelen als ze uit elkaar gaan. Zo zorgen ze ervoor dat belastingen en eventuele toeslagen aansluiten op de nieuwe situatie.

De Belastingdienst begrijpt dat mensen die uit elkaar gaan een moeilijke periode doormaken. Om vervelende situaties achteraf te voorkomen, is het belangrijk belastingzaken en toeslagen tijdig te bespreken en te regelen. Zeker wanneer er kinderen zijn of er een koopwoning is. Of er sprake was van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap maakt niet uit. De Belastingdienst kijkt namelijk naar fiscaal partnerschap.

Checklist scheiden

‘Helaas zien we dat ex-partners veel fouten maken bij het regelen van belasting- en toeslagenzaken. Bijvoorbeeld als zij samen een koophuis hebben en bij de belastingaangifte beiden de hypotheekrente volledig aftrekken’, vertelt John van Vliet, projectleider doelgroep Scheiden bij de Belastingdienst. ‘Mensen stellen ons veel vragen over wat zij moeten regelen als ze uit elkaar gaan. Met de campagne willen wij hen helpen belastingzaken goed en op tijd te regelen. De scheiden-checklist biedt hier concrete handvatten voor. Op het moment dat mensen uit elkaar gaan is het verstandig afspraken over fiscale zaken te maken en op papier te zetten. Daarnaast adviseren wij mensen hun voorlopige aanslag aan te (laten) passen en niet te wachten tot de aangifteperiode van het jaar daarop. Ook is het belangrijk toeslagen op tijd te wijzigen of aan te vragen.’

Praktische tips voor stellen die uit elkaar gaan

Wie in het verleden samen met de ex-partner de belastingzaken regelde, moet op korte termijn een aantal praktische zaken in orde te maken:

  1. Zorg voor het exclusieve gebruik van de eigen DigiD.
  2. Controleer op welk rekeningnummer toeslagen of belastingteruggaven worden ontvangen en wijzig dit nummer indien nodig.
  3. Geef een adreswijziging door aan de gemeente. De Belastingdienst krijgt de adreswijzing vervolgens door van de gemeente.
  4. Maak de persoonlijke scheiden-checklist.
  5. Bespreek een eventueel fiscaal partnerschap voor de Belastingdienst voor de rest van het kalenderjaar. Als je hiervoor kiest, mag je bij de jaarlijkse belastingaangifte nog één keer de inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen.
  6. Vraag bij het inschakelen van een professional, zoals een advocaat of mediator, ook afspraken over belasting- en toeslagzaken vast te leggen.

Meer weten

Ga voor meer informatie over wat scheiden of uit elkaar gaan betekent voor belastingzaken naar belastingdienst.nl/scheiden en doorloop de persoonlijke scheiden-checklist.

Deel deze pagina