Ga direct naar de inhoud

Btw-identificatienummer beschermt privacy beter

Publicatiedatum 10-10-2019, 9:45

Ondernemers met een eenmanszaak hebben een btw-nummer waarin hun BSN is verwerkt. Om de privacy van deze ondernemers beter te waarborgen, krijgen zij een nieuw btw-identificatienummer. In oktober 2019 krijgen circa 1,3 miljoen ondernemers met een eenmanszaak, een blauwe envelop met het nieuwe btw-identificatienummer.

Ondernemers vermelden hun btw-nummer op hun facturen en op hun website. Om de privacy van deze ondernemers beter te beschermen geeft de Belastingdienst deze ondernemers een nieuw btw-identificatienummer. In het nieuwe btw-identificatienummer  (btw-id) is het Burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt. Zo is de privacy van ondernemers beter beschermd. Ondernemers moeten dit btw-id met ingang van 1 januari 2020 gaan gebruiken.

Uniek en persoonlijk nummer

De ondernemers ontvangen in oktober 2019 hun nieuwe btw-id per brief. De Belastingdienst start ook een campagne om de eenmanszaken te informeren over het gebruik van het btw-id. Het is verplicht dat eenmanszaken vanaf 1 januari 2020 hun nieuwe btw-id gebruiken in plaats van het huidige btw-nummer in hun contacten met de buitenwereld. Bijvoorbeeld als ze facturen sturen naar hun klanten of in de relatie met hun leveranciers. Eenmanszaken die internationaal zaken doen, moeten ook hun buitenlandse leveranciers tijdig informeren. Het btw-id is een persoonlijk en uniek nummer, dat net als nu uit 14 tekens bestaat. Het verschil is echter dat in dit nieuwe btw-id het BSN niet is verwerkt.

Omzetbelastingnummer

De Belastingdienst blijft het btw-nummer wel gebruiken in communicatie met de ondernemers over de omzetbelasting. Dit nummer gaat voortaan omzetbelastingnummer ofwel ob-nummer heten. Het omzetbelastingnummer blijven ondernemers zien als ze inloggen om aangifte omzetbelasting te doen.

Meer informatie

Kijk op www.belastingdienst.nl/btw-id

Deel deze pagina