Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Blog: ‘Wij zorgen dat het aangifteproces doorloopt’

21 april 2020 10:00

Goederenaangiften verwerken vanuit huis?  Jazeker. Technisch coaches Aangiftebehandeling Jan Dorsman en Sandra Hokke, beantwoorden vragen van collega’s en douaneklanten nu telefonisch of online. Zo kunnen de Douanemedewerkers goederen vrijgegeven en loopt het aangifteproces bij de Douane door.

Jan Dorsman begeleidt medewerkers bij de behandeling van invoer- en uitvoeraangiften. "In ons werk hebben we met veel partijen te maken. Die contacten lopen vooral via de telefoon, de mail of via de chat. Gelukkig levert dat voor ons werk, en daarmee voor de logistieke doorstroom van goederen, geen problemen op.

Het meeste werk kan ik prima vanuit huis doen. De administratieve handelingen kosten nu wel wat meer tijd. Op kantoor werk ik bijvoorbeeld met 3 afzonderlijke computerschermen, en kan ik gelijktijdig op meerdere systemen of netwerken ingelogd zijn. Thuis werk ik met één scherm. Ik moet telkens een programma afsluiten om het andere te kunnen openen."

Sandra Hokke is net als Jan technisch coach. “Collega’s stellen mij nu hun vaktechnische vragen per mail of de chat. Ik mis wel het persoonlijke contact. Gelukkig weten collega’s mij goed te vinden bij vragen over een aangifte. Vanuit huis kan ik mijn werk goed blijven doen.

De vragen van Douaneklanten, behandel ik ook vanuit huis. Als een aangever bijvoorbeeld een foutmelding krijgt bij het invullen, dan loods ik die klant online door de aangifte. Zo voorkomen we zoveel als mogelijk logistiek oponthoud.

Niet alle collega’s van Aangiftebehandeling kunnen hun werk vanuit huis doen. Wettelijk verplichte bescheiden zoals invoervergunningen en certificaten moeten nog handmatig worden afgestempeld op het servicekantoor. Ook werken er nog douanemedewerkers op de telefooncentrale. En bij noodprocedures, zoals bij een computerstoring, gaan we toch naar kantoor. Dan handelen we de aangifte daar handmatig af. Wat er ook gebeurt; wij zorgen ervoor dat het aangifteproces doorloopt. Ook in deze tijd van corona.

Ben je nieuwsgierig naar het werk van de Douane en Belastingdienst? Kijk ook eens op werken.belastingdienst.nl.