Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Blog: "We zijn ons bewust van de risico’s bij controles"

31 maart 2020 13:52

Ook op het werk van de Douane heeft corona impact. Vitale processen draaien door, maar de gezondheid van medewerkers staat voorop. De Douane blijft bemenst omdat er nog steeds passagiers arriveren op de luchthaven. Wat betekent dit voor het werk van douanier Vincent Hazebroek?

Op een doorsnee werkdag deel ik mijn kamer met 10 collega’s. Nu zit ik samen met 1 andere collega. Zo zorgen we ervoor dat we toch bemenst blijven. Dat is belangrijk. De grote stroom passagiers is weliswaar opgedroogd, maar het druppelt nog steeds door. We zien nu veel repatrianten. Dit zijn Nederlanders die terugkomen uit het buitenland, bijvoorbeeld van vakantie. Vaak lopen ze met mondkapjes op, en dragen handschoentjes.

Tijd nuttig besteden

Ik ben de vraagbaak en ondersteun collega’s die de bagage controleren. Als zij in bagage spullen tegenkomen die vragen oproepen, schakelen ze mij in. Ik weet veel van verboden goederen: Van wapens en munitie, medicijnen tot aan bedreigde flora en fauna. Nu het rustiger is, houd ik mijn vakkennis op peil. Vandaag verdiep ik me bijvoorbeeld in exotische dier- en plantensoorten. Zo besteed ik ook de verloren momenten nuttig.

Desinfecterende gel

Hoe de stemming nu is op Schiphol? Veel reizigers wachten gelaten op hun koffers en gaan zo snel mogelijk weg. De mensen die op de luchthaven werken – beveiligers, marechaussees – doen ondanks alles gewoon hun werk. Wij douaniers ook. Iedereen hoort hoe het virus om zich heen grijpt, en is zich bewust van de risico’s. We zorgen voor onszelf, en nemen de veiligheidsvoorschriften in acht. Zelf houd ik voldoende afstand tot collega’s en reizigers. En ik was vaak m’n handen. Overal staat handzeep en desinfecterende alcoholgel.

Blij dat ik iets kan betekenen

Ik ben blij dat ik nog steeds iets kan betekenen voor de Douane. En als er straks geen reizigers meer aankomen, zou ik me graag blijven inspannen voor de gemeenschap. Wellicht kunnen we worden ingezet binnen andere douaneregio’s. Ook zouden we bijvoorbeeld ziekenhuisinstellingen of zorginstellingen kunnen helpen. Schoonmaken, afwassen. Ik zou het allemaal prima vinden. Al weet ik natuurlijk niet of dat makkelijk valt te organiseren.

Vincent Hazebroek
Douanier op Schiphol

Ben je nieuwsgierig naar het werk van de Douane en Belastingdienst? Kijk ook eens op werken.belastingdienst.nl