Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Blog: Vliegende start aangifteperiode

11 maart 2019 16:53

Eline SprosMaart was nog geen minuut jong toen wij de eerste aangifte ontvingen. Ook de rest van de dag bleven de aangiftes binnenstromen, waardoor de teller aan het eind van de dag op 470.000 stond. Een record! Graag blik ik terug op de eerste week van de aangifteperiode, een week waarin ruim 2 miljoen aangiften zijn ingediend.

Natuurlijk is 1 maart een dag waar ik naar uitkijk. Toch moet ik bekennen dat het dit keer net iets spannender was dan eerdere jaren. Dit komt omdat wij voor het eerst in lange tijd journalisten een kijkje achter de schermen gaven bij ons kantoor in Apeldoorn. Wanneer wij iets na twaalf uur ’s middags de controlroom binnenlopen, zien wij dat veel mensen aangifte doen en dat de systemen het aankunnen. Dat is mooi, want voor de komende dagen is regenachtig weer voorspeld en wij weten dat veel mensen op regenachtige dagen aangifte doen. Tijdens de rondleiding klikken de camera’s van de media er op los. Want dit is natuurlijk een uitgelezen kans om foto’s te maken voor toekomstig nieuws over de Belastingdienst.

Opgestoken duim

Mijn zoon die inmiddels op kamers woont, was het eerste weekend van maart thuis. Hij heeft toen direct zijn aangifte gedaan. Toen hij zijn gegevens had gecontroleerd zei hij: ‘Nou, het klopt allemaal mam’. Ook kreeg hij wat geld terug, dus dat was makkelijk ‘verdiend’. De rest van het weekend werd ik door meerdere personen herinnerd aan mijn uitspraak dat ik aangifte doen verkies boven stofzuigen. Wanneer ik maandag weer op kantoor ben, steken verschillende collega’s hun duim omhoog met de toevoeging dat ook zij hun aangifte al hebben ingediend. Al met al krijg ik het gevoel dat het doen van de belastingaangifte echt leeft.

Veel gezocht naar ’aangifte doen’ en ‘aftrekposten’

Veel mensen zoeken naar informatie over ‘het doen van aangifte’ en bezoeken hiervoor de pagina Belastingaangifte 2018. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar het stappenschema om aangifte te doen of welke gegevens nodig zijn om de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren. Het best bezochte inhoudelijke onderwerp was welke zorgkosten voor de belasting aftrekbaar zijn. Ook de overzichtspagina met aftrekposten is een populaire pagina in de eerste paar dagen van de campagne. En wist u dat u de status van uw aangifte zelf kunt terugvinden in Mijn Belastingdienst?

De komende weken zetten wij ons 24/7 in om het aangifte doen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Nog een laatste tip voor die miljoenen mensen die hun aangifte nog gaan doen: controleer de vooraf ingevulde aangifte goed en vul deze indien nodig aan voor u hem instuurt. Als u dit voor 1 april doet, dan ontvangt u vóór 1 juli bericht van ons. Ik wens u heel veel succes!

Eline Spros-Vierkant
Directeur Particulieren

Zie ook