Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Blog: “Samen met bedrijven houd ik onze haventerreinen veilig”

11 augustus 2020 12:21

Als auditor bij de Douane kijkt Johan Reedijk of de EU-goederenstroom veilig is en er geen manipulatie kan plaatsvinden zodra goederen ons land in komen. “Ik wil graag met eigen ogen zien of alles in orde is.”

Samen met mijn collega’s van de Douane en andere organisaties als Havenbedrijf Rotterdam en de Zeehavenpolitie toets ik of bedrijven voldoen aan de wettelijke bepalingen. In hun beveiligingsplan geven ze aan welke maatregelen ze hebben getroffen; hoe de toegang tot het terrein is geregeld, hoe ze toezicht houden, hoeveel beveiligers rondlopen en hoeveel camera’s er hangen en waar. Maar papier is geduldig, ik wil graag met eigen ogen zien hoe de beveiliging is geregeld.

9/11

Na de aanslagen van 11 september 2001 kwam de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) met de International Ship and Port facility Security Code, de ISPS-code. Ieder bedrijf dat schepen wil ontvangen om goederen binnen te brengen via de haven, moet aan die code voldoen. Daarnaast voerde de Douane in 2008 een eigen AEO-certificering in; een Europese certificering om te zorgen dat het Unie-grensoverschrijdend goederenverkeer veilig is. Op basis van de risico’s eist de wet bepaalde beheersmaatregelen. Een bedrijf dat zand exporteert, is minder risicovol dan een bedrijf waar fruit binnen komt. Door bedrijven te informeren, maken we ze alert op het voorkomen van ongeautoriseerde personen op de bedrijventerreinen.

Cybercriminaliteit

Naast de fysieke beveiligingsmaatregelen wijzen we ook op de toenemende cybercriminaliteit. Sommige bedrijven denken dat hun goederen niet interessant zijn voor cybercriminelen. Ten onrechte. Ik heb meegemaakt dat informatie tussen bedrijven onderling door criminelen werd onderschept. Blijkt opeens dat een container die door bedrijf A moest worden opgehaald, inmiddels door bedrijf B is opgehaald.
Zijn er geen of onvoldoende maatregelen getroffen, dan bespreek ik dat met de verantwoordelijken. Ik vraag of zij de risico’s zien en leg scenario’s voor hoe ze het veiliger kunnen maken. Zoiets werkt het best als je het ter plekke bespreekt.

Afwisselend werk

Gelukkig mogen we sinds 1 juni weer bezoeken afleggen. Daarvoor heeft de Douane een speciaal protocol opgesteld in navolging van de RIVM-richtlijnen. De meeste bedrijven houden zich daar keurig aan. Een keer kreeg ik zelfs zo’n apparaatje op mijn hoofd gedrukt om te kijken of ik koorts had. Mocht het een keer onveilig voelen, dan wijs ik op het protocol of ga ik weg. Maar dat is nog niet gebeurd.

Ik ben blij dat ik weer op pad kan. Mijn werk is enorm afwisselend. In de pre-coronatijd zat ik 2 dagen per week op kantoor, de overige tijd bezocht ik bedrijven in de haven en gaf ik les. We starten nu heel langzaam weer op, maar het nieuwe normaal is nog niet het oude normaal. In het najaar beginnen we voorzichtig weer met de lessen, maar het belangrijkste vind ik dat we weer op bedrijfsbezoek kunnen en zo onze haventerreinen veilig kunnen houden.

Johan Reedijk
Auditor

Wil je ook werken bij de Douane? Bekijk de vacatures op werken.belastingdienst.nl.

Deel deze pagina