Ga direct naar de inhoud

Blog: Met kinderopvangtoeslag app snel en makkelijk je situatie doorgeven

5 augustus 2020 11:38

Mensen met jonge kinderen hebben een druk leven, waarin regelmatig iets verandert. Wie dat vergeet door te geven, ontvangt al snel te veel of te weinig kinderopvangtoeslag. Henry Vermaas heeft meegewerkt aan de app die hen hierbij helpt. "Ouders kunnen in de app hun voorschot kinderopvangtoeslag inzien en wijzigen. Ze krijgen een signaal als wij verwachten dat hun maandbedrag te hoog is. Zo kunnen ouders beter ongewenste navorderingen voorkomen."

Onder de noemer ‘Verbetertraject kinderopvangtoeslag’ werken we aan het verbeteren van de dienstverlening aan ouders en aan het er voor zorgen dat ouders de kinderopvangtoeslag ontvangen waar zij recht op hebben. Vanuit dit verbetertraject ben ik betrokken bij de ontwikkeling van de kinderopvangtoeslag app. Vanaf de tekentafel tot en met het testen van de app hebben ouders en hun belangenorganisaties actief meegewerkt. De app is niet de alles-in-één oplossing om terugvorderingen te voorkomen. Maar een groot deel van de ouders met kinderopvangtoeslag gebruikt dagelijks een smartphone, voor zaken zoals mobiel bankieren. De app helpt deze ouders om gemakkelijk en snel hun kinderopvangsituatie aan de Belastingdienst door te geven, zodat zij het juiste voorschot ontvangen.

Met belangenorganisaties en ouders

Henry Vermaas

We hebben ouders en belangenorganisaties - zoals BOinK - vanaf het begin betrokken bij de keuze om een app te ontwikkelen. En ook bij het maken en het testen van de app. Het belangrijkste advies dat zij ons gaven, was om het zo eenvoudig mogelijk voor de ouders te houden. Ouders hebben behoefte aan inzicht en zekerheid over het voorschot en willen bij een wijziging van hun situatie de toeslag op een veilige en makkelijke manier kunnen aanpassen.

We hoeven niet alles wat je in Mijn toeslagen kunt doen in de app te bouwen. Het belangrijkste is dat ouders hun voorschot kinderopvangtoeslag kunnen raadplegen en wijzigen. En dat wij een signaal naar ouders kunnen sturen als we verwachten dat het maandbedrag te hoog is.

Eerder signaleren

Met ingang van dit jaar worden alle kinderopvangorganisaties uitgenodigd om maandelijks opvanggegevens te leveren aan de Belastingdienst. Met deze gegevens kunnen we ouders eerder informeren wanneer er sprake is van een afwijking tussen de kinderopvangtoeslagaanvraag en de daadwerkelijke situatie. De app maakt dit voor de ouder nog makkelijker. Zij ontvangen in de app een bericht en kunnen meteen doorklikken naar het juiste scherm om de opvangsituatie aan te passen. Deze berichtenservice gaan we ook gebruiken om ouders te ondersteunen bij het schatten van het inkomen voor de toeslagen. Het risico dat mensen grote bedragen moeten terugbetalen is dan minder groot.

Andere hulpmiddelen

Ook al is de app geschikt voor iedereen met kinderopvangtoeslag, niet iedereen wil of kan de app gebruiken. Denk aan ouders die geen apps willen gebruiken, laaggeletterd zijn, minder digitaal vaardig of in een situatie zitten waarbij de vraag complexer is dan het alleen doorgeven van wijzigingen. Naast de app werken we daarom aan andere verbeteringen in de dienstverlening, zoals het makkelijker maken van Mijn toeslagen, de ondersteuning van maatschappelijke dienstverlening en persoonlijke begeleiding van ouders die hulp nodig hebben om het goed te doen.

Henry Vermaas
Projectmanager 
Verbeterprogramma Kinderopvangtoeslag

Downloaden app

De kinderopvangtoeslag app is beschikbaar in de Google play store te vinden als ‘Kinderopvangtoeslag,’ en in de Apple appstore als ‘Kinderopvangtoeslag app.’ Op onze website staan voor u de directe links naar de apps en meer gebruikersinformatie.

Ben je nieuwsgierig naar het werk van Belastingdienst? Kijk ook eens op werken.belastingdienst.nl