Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Belastingopbrengst verhuld vermogen opgelopen tot boven de 4 miljard

19 februari 2019 09:31

Het programma Verhuld Vermogen van de Belastingdienst heeft in de loop der jaren al voor 4 miljard belastingopbrengsten gezorgd. De medewerkers binnen dit programma speuren naar vermogen in binnen- en buitenland waarover geen belasting is betaald. Zo zorgt de Belastingdienst dat iedereen zijn of haar deel bijdraagt aan ons land.


Het programma begon in 2001 en  spoorde in het eerst jaar ongeveer 100.000 euro aan verhuld vermogen op. Een jaar later liep dat bedrag al op naar 19 miljoen. Vandaag de dag omvat het programma meerdere projecten. Zo worden debit- en creditcard gegevens, bankinformatie uit tientallen landen en de Panama Paradise Papers onderzocht. Vorig jaar werd op die manier 200 miljoen euro geïnd.

Het loont niet om vermogen te verhullen voor de Belastingdienst. Steeds meer landen sluiten de handen ineen om Belastingontduiking tegen te gaan. Daarmee sluit het net zich rond vermogen verhullers. Het is aan te raden vermogen te melden bij de Belastingdienst. Daarmee kan strafrechtelijke vervolging worden voorkomen.

17 miljoen extra

Staatssecretaris Menno Snel trekt 17 miljoen euro uit om de opsporing te versterken, waarmee ongeveer 50 nieuwe mensen worden aangetrokken. Onder hen data-analisten die onder meer informatie van buitenlandse overheden gaan doorpluizen om te zien of er bijvoorbeeld bepaalde geldstromen opvallen.

Menno Snel: ‘Voor de mensen die netjes belasting betalen: we laten de mensen die dat niet doen er niet mee wegkomen. En voor de mensen die dat niet doen: we weten je te vinden.’

Meer informatie over verhuld vermogen lees je in de blog van programmamanager Frans van Krieken.

Deel deze pagina