Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Belastingdienst scheldt schulden van gedupeerde ouders kwijt

18 januari 2021 19:44

Demissionair Staatssecretaris Van Huffelen stuurde vandaag een brief aan de Tweede Kamer over het herstel Kinderopvangtoeslag. Hierin geeft zij aan dat de Belastingdienst en Toeslagen alle openstaande schulden van gedupeerde ouders kwijtschelden.

Nieuwe start

Het kabinet wil dat gedupeerde ouders een nieuwe start kunnen maken in hun leven. De Belastingdienst en Toeslagen schelden daarom alle openstaande schulden van deze ouders kwijt. Dit betekent dat de Belastingdienst en Toeslagen op geen enkele manier aanspraak maken op het bedrag van 30.000 euro dat zij als compensatie krijgen uitbetaald. Andere overheidsorganisaties, zoals het UWV, het CAK, DUO en de Sociale Verzekeringsbank, schelden in principe ook de schulden van gedupeerde ouders kwijt.

Compensatieregeling

Ouders die gedupeerd zijn door de kinderopvangtoeslag krijgen 30.000 euro als compensatie voor het leed dat ze hebben geleden. Gedupeerde ouders die zich vóór 15 februari melden bij Toeslagen krijgen dat bedrag uiterlijk 1 mei uitbetaald. Ouders met een schade hoger dan 30.000 euro krijgen behalve de 30.000 euro ook hun extra schade vergoed. Dat gebeurt op basis van de bestaande compensatieregeling.

Schone lei

Van Huffelen: 'Ik vind dat ouders een volledig schone lei verdienen, zodat zij het bedrag aan compensatie kunnen gebruiken om écht een nieuwe start te maken'. De staatssecretaris praat met de private schuldeisers over een zelfde oplossing.

Samenwerking gemeenten

Toeslagen blijft samen met de gemeenten ook werken aan oplossingen voor ouders met problemen op het gebied van bijvoorbeeld wonen, werk of gezondheid.

Meer informatie

Deel deze pagina