Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Belastingdienst onderzoekt frauduleuze buitenlandse vennootschappen

29 augustus 2018 12:35

De FIOD deed op 29 augustus op diverse plekken in Nederland invallen in 5 strafrechtelijke onderzoeken. Deze richten zich op Nederlanders die buitenlandse vennootschappen hebben gebruikt voor witwaspraktijken. De Belastingdienst heeft zo’n 40 belastingplichtigen gevraagd om informatie te geven over hun betrokkenheid bij buitenlandse vennootschappen.

Aanleiding voor de onderzoeken is informatie die de Belastingdienst heeft ontvangen vanuit Luxemburg. Uit gegevens over de jaren 2007 tot en met 2013 blijkt dat Nederlanders vennootschappen hebben opgericht naar buitenlands recht, met name van Panama en de Seychellen. Deze zijn vervolgens gebruikt om frauduleuze fiscale constructies op te zetten.

De Belastingdienst onderzoekt onder andere dividenden die zijn uitgekeerd door de vennootschappen en die niet zijn aangegeven bij de Nederlandse Belastingdienst. Mogelijk zijn de winsten waaruit deze dividenden zijn betaald niet aangegeven. Door de onderzoeken komen mogelijk meer Nederlanders in beeld, die vergelijkbare structuren hebben gebruikt.

40 brieven

Parallel aan de invallen heeft de Belastingdienst aan een 40-tal belastingplichtigen per brief gevraagd om informatie te geven over hun betrokkenheid bij de buitenlandse vennootschappen. De mensen die de brief ontvangen worden binnenkort uitgenodigd voor een gesprek. Als blijkt dat zij ten onrechte inkomen hebben verzwegen voor de Nederlandse Belastingdienst, kunnen er navorderingsaanslagen volgen.

De Belastingdienst en de FIOD werken samen om frauduleuze constructies op te sporen. Door het uitwisselen van data met buitenlandse overheden is de Belastingdienst steeds beter in staat om belastingplichtigen in beeld te krijgen die niet of niet volledig aangifte doen.

Nederlanders mogen vermogen in het buitenland onderbrengen, maar ze moeten daar wel open en transparant over zijn naar de Belastingdienst. Zijn ze dat niet en komt de fiscus daar achter, dan treedt de Belastingdienst op of kan men onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek worden.

Bij vragen kan contact worden opgenomen met de Belastingdienst, team ‘Vermogen in buitenland’; telefoonnummer 088 – 15 32 502.

Zie ook