Ga direct naar de inhoud

Belastingdienst en FIOD pakken constructie verhullen van vermogen aan

Publicatiedatum 11-09-2019, 16:39
Fiod-medewerker legitimeert zich

De FIOD heeft op woensdag 11 september invallen gedaan bij een aantal woningen en bedrijfspanden in Appeltern, Gemert, Houten, Malden, Putten en Zeewolde. De doorzoekingen zijn onderdeel van een gezamenlijk onderzoek van de FIOD en de Belastingdienst naar constructies voor het verhullen van tientallen miljoenen euro's aan omzet/vermogen, van en door nertsfokkers. Ook in Denemarken vonden doorzoekingen plaats.

Uit strafrechtelijk onderzoek van de FIOD blijkt dat nertsenfokkers opbrengsten van nertsenvellen, die op buitenlandse veilingen worden verkocht, stallen in het buitenland en daar geen aangifte over doen. Mogelijk gaat het daarbij over tientallen miljoenen aan verhuld vermogen.

Informatie uit Luxemburg

Het onderzoek kwam op gang nadat de Belastingdienst begin 2018 informatie ontving uit Luxemburg over Nederlanders die een bankrekening bij een Luxemburgse bank hebben of hebben gehad. Daarop stuurde de Belastingdienst begin 2018 belastingplichtigen een brief met het verzoek informatie te geven over de Luxemburgse bankrekening. Uit die informatie kwam de constructie aan het licht om omzet weg te sluizen naar het buitenland.

Het onderzoek richt zich vooral op degenen die de constructie faciliteren en zichzelf zo verrijkt hebben. Maar ook nertsenfokkers die gebruik hebben gemaakt van deze constructie, worden aangepakt. Alle ondernemers in deze branche ontvangen deze week van de Belastingdienst een brief met informatie over dit onderzoek.

Grotere pakkans

De afgelopen jaren hebben de FIOD en de Belastingdienst meerdere constructies om vermogen te verhullen aangepakt en geblokkeerd. De kans dat de Belastingdienst buitenlands vermogen op het spoor komt wordt steeds groter. Door het structureel en ad hoc uitwisselen van data met buitenlandse overheden is de Belastingdienst steeds beter in staat om belastingplichtigen die niet of niet volledig aangifte doen in beeld te krijgen.

Categorie:

Deel deze pagina