Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Behouden toppositie Nederlandse Douane

16 december 2016 20:01

Toppositie douane behoudenHet bedrijfsleven, verenigd in het Overleg Douane Bedrijfsleven en de Nederlandse mainports, geeft in een brief van 15 december 2016 aan samen te willen optrekken in het beschermen en behouden van de sterke positie van de Douane.

Het bedrijfsleven constateert dat de Nederlandse Douane wereldwijd voorop loopt. ‘Nederlandse Douane geldt al jaren als één van de beste en modernste douaneorganisaties ter wereld’, aldus het bedrijfsleven in de brief. Staatssecretaris van Financiën, Wiebes, ziet dit als een steun van het bedrijfsleven aan de Douane en haar inzet. Aan de andere kant hoort hij ook de zorgen van het bedrijfsleven.

Aantal ontwikkelingen

Het bedrijfsleven constateert in zijn brief ook een aantal ontwikkelingen die naar zijn mening van invloed kunnen zijn op de toppositie van de Nederlandse Douane. Bijvoorbeeld over het blijven investeren in innovatie en moderne technologieën. Daarnaast geeft het bedrijfsleven aan zich zorgen te maken over het personeel van de Douane in het kader de vertrekregeling van de Belastingdienst.

‘De zorgen van het bedrijfsleven nemen we serieus, het werk van de Douane is natuurlijk heel belangrijk. Het kabinet pakt dit signaal graag op’, aldus staatssecretaris Wiebes. Ook benadrukt Wiebes dat de curatelestelling van de Belastingdienst op het vlak van formatie geen gevolgen heeft voor de Douane. ‘De 300 mensen die vertrekken in het kader van de vertrekregeling worden één op één vervangen. Daarnaast blijft de Douane investeren in innovatie en moderne technologieën’.

Risicogerichte inzet

De Douane heeft verschillende prioriteiten onder andere het bestrijden van smokkel van drugs, namaakgoederen, wapens, nucleair materiaal, de heffing van invoerrechten en accijnzen, maar ook het faciliteren van een snelle en veilige doorvoer van goederen. Dat is een evenwicht waar de Douane haar mix van mensen en technologische middelen dagelijks en risicogericht op inzet.