Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Begin 2019 doorlichting ICT Belastingdienst

2 oktober 2018 13:47

Een externe partij gaat begin 2019 de ICT-organisatie van de Belastingdienst doorlichten. Dat moet nieuwe inzichten opleveren voor het verbeteren van de ICT van de Belastingdienst. Dit schrijft staatssecretaris Snel van Financiën op 1 oktober in een Kamerbrief, naar aanleiding van het Algemeen Overleg schenk- en erfbelasting van 25 september 2018.

Met zijn toezegging voor een ICT-doorlichting komt Snel tegemoet aan een verzoek van de Tweede Kamer. Het verzoek wordt meegenomen in een al geplande doorlichting in het kader van ‘beheerst vernieuwen’. Hiervoor zijn de voorbereidingen binnen de Belastingdienst al gestart.

De doorlichting gaat uitdrukkelijk niet om de ICT in enge zin, maar om alle stappen in ICT-projecten en de continuïteit van de informatisering. Er zal daarbij aandacht zijn voor medewerkers, middelen en systemen. Snel verwacht dat de ICT-doorlichting 3 tot 6 maanden zal duren.

Lees de Kamerbrief Toezegging doorlichting IV-organisatie op Rijksoverheid.nl.

Toekomstbestendig en flexibel

De Belastingdienst was er vroeg bij met automatisering, maar juist hierdoor voldoet een aantal programma’s en systemen niet meer aan de maatstaven van deze tijd. Zo wordt het steeds lastiger om tegemoet te komen aan wensen van burgers en ondernemers, bijvoorbeeld om op elk moment van de dag actuele informatie te kunnen geven. De Belastingdienst wil zijn systemen moderniseren om te komen tot een toekomstbestendig en flexibel IV-landschap.

Het moderniseren van de ICT van de Belastingdienst is zeer complex, omdat alle systemen sinds de begindagen aan elkaar zijn geknoopt. Toch zetten we stappen en boeken we geleidelijk voortgang. Overzicht, inzicht en beheer van het totale pakket aan ICT-projecten (portfoliomanagement) en een stroomlijning van de financiering maken ook deel uit van de aanpak.

ICT op orde

Bekijk voor de ICT-ontwikkeling ook het factsheet in het thema ICT op orde.