Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Amerikaanse Belastingdienst verstrekt creditcardgegevens aan Nederland

13 juni 2018 09:57

De Belastingdienst heeft van de Amerikaanse belastingdienst gegevens ontvangen over kaarthouders van American Express creditcards. Het gaat om creditcards die buiten Nederland zijn uitgegeven. Veel van deze kaarthouders zijn belastingplichtig in Nederland.

De Belastingdienst vroeg om deze informatie vanwege het vermoeden dat de rekeningen die aan deze cards zijn gekoppeld, gebruikt worden om vermogen te verhullen. Hierdoor loopt Nederland belastinginkomsten mis die nodig zijn voor onder andere onderwijs, veiligheid, gezondheidszorg.

Het verzoek aan de Amerikaanse belastingdienst is onderdeel van het project Debet- creditcard. De ontvangen gegevens worden ingezet voor de handhaving. Het project Debet- creditcards heeft tot nu toe ruim 11 miljoen euro aan belastinggeld opgeleverd, dit is exclusief de resultaten uit strafrechtprocedures door FIOD en OM.

Dankzij de structurele uitwisseling van gegevens en de inzet van eigen opsporingsmiddelen krijgt de Belastingdienst verzwegen vermogen in beeld. Burgers die vermogen verhullen worden gepast aangepakt, waarbij ook strafrechtelijke vervolging tot de mogelijkheden behoort.

Zie ook