Ga direct naar de inhoud
Belastingdienst, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Al 98 procent belastingaangiften 2020 beantwoord met bericht

9 juli 2021 13:00

Man doet aangifte inkomstenbelasting op laptop.

Bijna iedereen die aangifte inkomstenbelasting deed over 2020 heeft al bericht gekregen van de Belastingdienst. Zo hebben mensen snel duidelijkheid over een te betalen of terug te ontvangen bedrag. Wie vóór 8 april aangifte deed, kreeg sowieso vóór 1 juli bericht. Maar door een vlotte verwerking zijn ook aanslagen verstuurd naar bijna alle mensen die daarna aangifte deden.

Deze aangifteperiode kwamen er bijna 10 miljoen aangiften binnen. Daarvan heeft de Belastingdienst vóór 1 juli 98 procent beantwoord met een bericht. Vaak was dat direct de definitieve aanslag.

Garantietermijn eindigde later

De Belastingdienst belooft iedereen die vóór 1 april aangifte doet, vóór 1 juli een bericht te sturen. Dit jaar eindigde die garantietermijn op 8 april, vanwege een technisch probleem in de eerste week van de aangifteperiode. De aangifteperiode eindigde ook een week later, op 8 mei.

Niet alleen de mensen die vóór 8 april aangifte hebben gedaan kregen vóór 1 juli bericht. Vrijwel alle mensen die tot 8 mei aangifte deden hebben al een reactie gekregen van de Belastingdienst.

Recordaantal aangiften ontvangen

Tot 8 mei ontving de Belastingdienst 9,8 miljoen aangiften, een record voor een aangifteperiode. Direct na binnenkomst start de verwerking van aangiften. Door die snelheid leidde al 98 procent van de aangiften tot een bericht.

Meestal direct een definitieve aanslag

De Belastingdienst stuurde in 87 procent van de gevallen direct een definitieve aanslag. De overige 13 procent ontving of een voorlopige aanslag, gebaseerd op de ingediende aangifte en met de boodschap dat de definitieve aanslag kan afwijken. Of zij kregen een brief dat er nog meer informatie nodig is.

Snel duidelijkheid geven belangrijk

Heleen Bisschoff-Moonen, verantwoordelijk voor de aangiftecampagne: “Wij vinden het belangrijk om mensen zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden over hun aangifte. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Daarom spant de Belastingdienst zich in om die helderheid snel te bieden.”

Lopende band

Nadat mensen op de verzendknop drukken, komen de aangiften binnen bij het datacenter van de Belastingdienst in Apeldoorn. Direct na binnenkomst start een lopende band met een aantal haltes en controlemomenten.

Zo wordt onder meer nagegaan of de gegevens compleet en consistent zijn. Ook wordt heel goed gecontroleerd of de ingevulde gegevens bij een bepaald onderwerp hetzelfde zijn als de daarvoor geldende fiscale regels. De aangifte wordt later onderzocht als dat niet zo is.

Lees ook

Deel deze pagina