Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Aangiftecampagne binnenkort van start

26 februari 2020 12:46

Man doet op iPad aangifte inkomstenbelastingenMiljoenen mensen doen vanaf zondag 1 maart aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2019. Zo’n 6,8 miljoen particulieren en 1,4 miljoen ondernemers krijgen een aangiftebrief. Tot 1 mei kunnen mensen aangifte doen. Iedereen die dat voor 1 april doet, hoort vóór 1 juli of ze geld terugkrijgen of moeten betalen. Mensen die hulp nodig hebben bij de aangifte krijgen ondersteuning.

De Belastingdienst heeft ook dit jaar weer veel gegevens vooraf ingevuld om aangifte doen zo makkelijk mogelijk te maken. Zo helpt de Belastingdienst mensen tijdig aangifte te doen, met minder kans op onbewuste fouten. Het goed controleren van de aangifte blijft wel belangrijk. Dit jaar is de online aangifte verder verbeterd, op basis van de feedback van gebruikers. Zo zijn de helpteksten nog gebruiksvriendelijker gemaakt, bijvoorbeeld over de eigen woning. Ook kleine ondernemers worden beter geïnformeerd tijdens het invullen, met name bij het winstgedeelte. Daarnaast zijn alle wettelijke en fiscale veranderingen verwerkt in de aangifte. Denk aan de verhoging van de aow-leeftijd en de afbouw van de arbeidskorting.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Klik op de illustratie voor een grotere weergave

Uitgeschreven tekst

Hulp bij aangifte

De Belastingdienst begrijpt dat de belastingaangifte voor veel mensen ingewikkeld kan zijn. Voor hen is er hulp en ondersteuning.  Op Belastingdienst.nl/aangifte staan de antwoorden op de meeste vragen. Mensen kunnen hun vragen ook stellen via sociale media (Twitter, Facebook en vanaf 1 maart ook Instagram) of de Belastingtelefoon. Op 29 locaties in het hele land wordt hulp aangeboden bij het doen van aangifte, waaronder bij de balies van de kantoren van de Belastingdienst. Hiervoor kan via de Belastingtelefoon een afspraak worden gemaakt.

Mensen kunnen ook terecht bij veel maatschappelijke organisaties, sociaal werkers, wijkcentra, bibliotheken en buurthuizen, formulierenbrigades, belastingwinkels en vak- en ouderenbonden. Met hun netwerk bereiken zij mensen die hulp behoeven bij het doen van aangifte. Deze maatschappelijke organisaties zijn van grote waarde voor de Belastingdienst. De Belastingdienst ondersteunt deze organisaties onder andere met een online kennisnetwerk. Mensen kunnen uiteraard ook terecht bij fiscaal dienstverleners.

Ook voor Ondernemers

Ondernemer die zelf hun aangifte Inkomensbelasting doen moeten zelf het winstgedeelte van de aangifte nog invullen. Ook helpen wij deze ondernemers hun aangifte goed te doen. om zich goed voor te kunnen bereiden verwijzen we naar de checklist voor ondernemers. Niet iedere ondernemer/zzp’er die ingeschreven staat bij de KvK of btw-aangifte doet, moet ook en aangifte inkomstenbelasting doen. De Belastingdienst helpt de zelfaangevende ondernemers met attentieberichten in de aangifte, servicebrieven en de Ondernemerscheck waarin zij kunnen bepalen of ze het winstgedeelte van de aangifte moeten invullen of de rubriek Resultaat Overige Werkzaamheden (ROW).

Publiekscampagne

Binnenkort start een publiekscampagne om mensen te stimuleren tijdig een juiste en volledige aangifte in te dienen.

Zie ook