Go directly to content
Naar de homepage

Blog: Aangifte doen is geen dagelijks werk

1 maart 2018 11:45

Eline spros is bij de belastingdienst en vertelt in haar blog over aangifte inkomstenbelasting 2017Vanaf 1 maart kunt u weer aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Bij de Belastingdienst doen wij ons best om dat zo eenvoudig en makkelijk mogelijk te maken.

De Belastingdienst verzamelde dit jaar opnieuw miljoenen gegevens om de vooraf ingevulde aangifte voor u klaar te zetten. Het gaat daarbij om gegevens zoals: banksaldi, WOZ-waardes, loon, pensioenen en andere uitkeringen. Hierdoor is online aangifte doen of met de aangifteapp een stuk eenvoudiger, en het voorkomt onbewust gemaakte fouten.

We hebben het afgelopen jaar goed geluisterd naar mensen die zelf hun aangifte doen en  uit eigen ervaring vertelden wat zij wel en niet duidelijk vinden in de aangifte. Met die informatie is de online aangifte verder verbeterd. Zo hebben we in een aantal gevallen de volgorde van de vragen in de aangifte aangepast ende vraagstelling en helpteksten nog begrijpelijker geformuleerd.

Ik ben heel trots op de collega’s van de Belastingdienst die hieraan de afgelopen maanden hebben gewerkt.

Steuntje in de rug

Ik merk dat veel mensen het prettig vinden om hulp te krijgen bij hun aangifte. Bijvoorbeeld om meer zekerheid te krijgen of ze het goed doen. Veel mensen krijgen hulp vanuit hun directe omgeving, bijvoorbeeld van buren of een familielid. Zo helpt een oom van mij elk jaar mijn kwieke oma van 95 bij het doen van aangifte.

Over het algemeen is hij best kritisch als het gaat over de belastingaangifte, maar vorig jaar moest hij toch toegeven dat het hem nauwelijks tijd had gekost, doordat de meeste informatie al vooraf was ingevuld. De verbeterde informatie, checklisten en tips op belastingdienst.nl/aangifte hebben hem geholpen de gegevens goed te controleren en aan te vullen.

Mijn zoons hebben een bijbaantje en doen nu voor het eerst aangifte. Volgens mij kunnen ze dat heel goed zonder mijn hulp, maar als zij dat willen kijk ik natuurlijk wel even met ze mee. Daarbij is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg dus bij het doen van aangifte dat u al uw gegevens bij de hand hebt. Dan loopt u zó door uw aangifte heen. Aangifte doen is natuurlijk geen  dagelijks werk. Daarom raadpleeg ik zelf als steuntje in de rug graag de helpteksten (u weet wel, dat vraagtekentje) in de online aangifte of website waar alle informatie bij elkaar staat www.belastingdienst.nl/aangifte.

Hulp dichtbij

Wanneer geen hulp beschikbaar is in uw directe omgeving kunt u voor vragen en hulp natuurlijk bij ons terecht. Maar bij u in de buurt staan ook diverse maatschappelijke organisaties klaar om te helpen bij uw aangifte. Als Belastingdienst  vinden wij het belangrijk om deze organisaties te ondersteunen. Dat doen we onder meer door een online kennisnetwerk.

Voor de vakkundige en laagdrempelige inzet van  maatschappelijk dienstverleners, zoals vak- en ouderenbonden en sociale raadslieden, wijkcentra, belastingwinkels en formulierenbrigades zijn wij heel dankbaar. En dat geldt ook voor de circa 150 bibliotheken in het land die ruimte en andere faciliteiten ter beschikking stellen.

Vanaf vandaag kunt u weer aan de slag met uw aangifte. U bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van uw aangifte, want wij kunnen niet alles weten. Daarom wil ik u ook dit jaar weer vragen uw gegevens goed te controleren en waar nodig aan te vullen voor u de aangifte verstuurt. En, als u vóór 1 april aangifte doet, krijgt u van ons voor 1 juli bericht. Ik wens u heel veel succes.

Eline Spros-Vierkant
Directeur Particulieren

Zie ook